Efterbehandling av miljögifter - Fd. Loddby AB

  • Åtgärd
  • ID: VISSMEASURE0136710
  • Förvaltningscykel 3 (2017 - 2021)
Val av förvaltningscykel Förvaltningscykel 1 (2004 - 2009) Förvaltningscykel 2 (2010 - 2016) Förlängning av förvaltningscykel 2 Förvaltningscykel 3 (aktuell) Förlängning av förvaltningscykel 3

Nyhet i VISS - information utifrån förvaltningscykel

Du kan välja att se material från en specifik vattenförvaltningscykel via ”Val av förvaltningscykel” ovanför denna ruta. Om du inte gör något val visas ”Senaste bedömning”, den mest aktuella informationen oavsett vilken förvaltningscykel den är inlagd i. I förvaltningscykel 1, 2 och ”Förlängning av cykel 2” ser du det som var aktuellt när cykeln avslutades. I den pågående ”Förvaltningscykel 3” ser du det som hittills har lagts in i den cykeln.

Vad är en åtgärd?

Här visas de åtgärder som genomförts eller är planerade samt förslag på kommande åtgärder som kan behövas för en bättre vattenkvalitet. Åtgärderna är inte bindande, utan en del i långsiktig planering för bättre vatten. Utöver det som finns i VISS kan det finnas fler åtgärder som av olika anledningar ännu inte blivit registrerade. Underlaget kan vara baserat på schabloner och modeller. Vattenmyndigheterna välkomnar synpunkter och konkreta förbättringsförslag på föreslagna åtgärder.

Allmänbeskrivning
Primär branch: Massa och pappersindustri. Sulfitmassatillverkning (1899-1977). Länsstyrelsen delar den riskbedömning som gjort i huvudstudierapporten. Nedan följer sammanfattningens slutsatser i SGI:s Delrapport 2 - Fördjupad riskbedömning:
De mest betydande föroreningskällorna utgörs av förorenad jord och förorenat grundvatten. Föroreningarna finns framför allt i fyllnadsmassor med kisaska, som är en restprodukt vid framställning av svaveldioxid genom rostning av finmald svavelkis. Svaveldioxiden användes vid tillverkning av sulfitprocessens koksyra. I Loddby användes svavelkis under perioden 1917-30. Dessutom finns det föroreningar i svarta skikt bestående av koks/kisaska/svavelkis-rester. Fyllnadsmassornas mäktighet sammanfaller rätt väl med risken för höga föroreningshalter.

Bland föroreningarna dominerar metallerna bly, koppar och zink. Arsenik förekommer i mindre omfattning men fläckvis med halter som är akuttoxiska med avseende på hälsorisker. I områden med höga halter av de dominerande metallerna förekommer även förhöjda halter av andra metaller, men dessa behandlas inte separat i riskbedömningen då de dominerande metallerna bedöms bli styrande för eventuella åtgärder. I vissa delområden förekommer också petroleumkolväten och PAH.
Undersökningar i Loddbyvikens sediment visade att dessa innehåller höga halter av metaller och organiska föroreningar. Föroreningssituationen i sedimenten är dock inte högre utanför Loddby än i andra delar av Loddbyviken.
Den genomförda fördjupade riskbedömningen baseras på följande övergripande åtgärdsmål:
- Marken ska kunna utnyttjas utan risk för människa och miljö med en markanvändning motsvarande mindre känslig markanvändning.
- Eventuell föroreningsspridning till omgivande ytvatten (Loddbyviken) ska vara så låg att nuvarande och framtida ekosystem inte skadas.
Markekosystemet liksom yt- och grundvatten utgör skyddsobjekt som påverkas av kvarvarande föroreningar från den industriella verksamheten. Det f.d. industriområdet gränsar till Loddbyviken där vissa delar utgör riksintresse. Området är avgränsat som industriområde men utnyttjas ändå i viss mån som strövområde varvid föroreningarna inom några delområden kan utgöra en risk. Sammantaget görs bedömningen att det finns ett saneringsbehov på förorenade delar av fabriksområdet för att riskerna för hälsa och miljö ska vara acceptabla på både kort och lång sikt. Av störst betydelse bedöms risken för att människor exponeras för föroreningarna via förorenad jord vara. Även risken för föroreningsspridning på lång sikt bedöms som viktig och pekar på ett åtgärdsbehov. Med anledning av framtagna undersökningsresultat och gjorda riskbedömningar har bolaget vidtagit åtgärder för att informera närboende om föroreningarna på området och i samband med detta avspärrades några delar av fabriksområdet. Status på arbetet är: Huvudstudie - avslutad - åtgärd ej påbörjad.
Läs mer
Enhet och status
Storlek
TypStorlekEnhet
Primär 1 Antal
Åtgärdsfas
Planerad
Åtgärdskategori
Åtgärdsinformation
Extern databas
EBH-stödet
Åtgärdens ID i extern databas
143176
Livslängd
50 år
Schablonlivslängd
30 år
Startår
Slutår
Huvudman
Informationskälla
Åtgärden skapades
2014-01-31 12:50
Åtgärden skapades av
Länsstyrelsen i Östergötlands län
Senast uppdaterad
2019-09-26 17:23
Förvaltningscykel 3 (2017 - 2021)
Senast uppdaterad av
Webmaster VISS
Åtgärdsplats
Åtgärdens plats
Koordinat 6500162 - 568652 - SWEREF99
Stödgeometrier åtgärdsplats
Land
Sverige - SE
Myndighet
4. Södra Östersjön - SE4
Distrikt
4. Södra Östersjön - SE4
Åtgärdsområde
Nedre Motalaström - AREA00449
Delområde/Ansvarsområde
Motala ström - AREA00260
Huvudavrinningsområde
Kustområde - SE66067
Län
Östergötland - 05
Kommun
Norrköping - 0581

Åtgärdskostnader

Fasta kostnader/intäkter

Fält Föreg. schablonvärde Akt. schablonvärde Värde 
Investeringskostnad Hjälp för Investeringskostnad
Årskostnader
År Kostnad Kommentar
Utrednings- och administrativa kostnader Hjälp för Utrednings- och administrativa kostnader
Årskostnader
År Kostnad Kommentar
Restvärde
Årskostnader
År Kostnad Kommentar

Total åtgärdskostnad

Fält Föreg. schablonvärde (diskonterat) Akt. schablonvärde (diskonterat) Angiven kostnad 
Total åtgärdskostnad Hjälp för Total åtgärdskostnad
Årskostnader
År Kostnad Kommentar
Total årskostnad
Årskostnader
År Kostnad Kommentar

Påverkan som åtgärd riktas mot

Påverkan ytvatten

Diffusa källor - Förorenad mark/gammal industrimark

Miljöproblem som åtgärd riktas mot

Miljöproblem ytvatten

Miljögifter