Visa i stora kartan
Syftet är att övervaka artsammansättning och djuputbredning av stora alger för att få en uppfattning om miljötillståndet i kustvattnet. Vegetationen speglar framför allt näringsbelastning och ger en bild av den biologiska mångfalden under vattnet. Fleråriga makroalger, som t.ex. blåstång och ålgräs, utgör viktiga livsmiljöer för många organismer. Genom att studera vilka arter som finns och hur djupt dessa växer kan vi få en uppfattning om miljötillståndet. Undersökningarna ger underlag för statusbedömning, uppföljning av miljömål och åtgärdsarbete.
Miljöövervakning av vegetationsklädda bottnar har pågått sedan 2007. Programmets omfattning har från och med 2021 minskat i omfattning, från elva till sju kluster. Fyra kluster besöks numer vart tredje år och tre kluster vart sjätte år. I varje kluster undersöks tre transekter. Undersökningarna utförs samordnat med Motala ströms vattenvårdsförbund.
Resultaten ger underlag till bedömning av status inom EU:s ramdirektiv för vatten och havsmiljödirektiv, samt uppföljning av de svenska miljökvalitetsmålen Ingen övergödning, Hav i balans samt levande kust och skärgård och Ett rikt växt- och djurliv. Dessutom finns kopplingar till Agenda 2030:s globala mål Hav och marina resurser samt Ekosystem och biologisk mångfald.
Läs mer