Visa i stora kartan
WATERS är ett femårigt forskningsprogram som startade våren 2011. Målet är att utveckla och förbättra de bedömningsgrunder som används för att klassificera status hos svenska kust- och inlandsvatten i enlighet med EU:s ramdirektiv för vatten. Programmets fokus är de biologiska kvalitetsfaktorer som används för att bedöma vattenkvalitet. Dessa är makrofyter, bottenfauna, växtplankton och fisk. I vattendrag är även bentiska kiselalger en kvalitetsfaktor. Inom programmet vidareutvecklas dessutom de metoder som används för att ge en samlad bedömning av ett vattens status.
Resultaten av forskningen är användbara i praktisk förvaltning av Sveriges vattenmiljöer. WATERS arbetar därför nära Vattenmyndigheterna och Havs- och vattenmyndigheten, det vill säga de myndigheter som har till uppgift samordna och utvärdera tillståndet i våra sjöar, vattendrag och kustvatten.
Under 2012 och 2013 utfördes gradientstudier i Västra Götalands län och Östergötlands län. Underlaget från dessa studier har använts vid länens bedömningar av miljöstatus 2013 och stationerna återfinns i VISS för aktuella vattenförekomster.
Akronymen WATERS står för: Waterbody Assessment Tools for Ecological Reference conditions and status in Sweden.
Läs mer