RMÖ, Bottenfauna kust, Östergötland

  • Övervakningsprogram
Val av förvaltningscykel Förvaltningscykel 1 (2004 - 2009) Förvaltningscykel 2 (2010 - 2016) Förlängning av förvaltningscykel 2 Förvaltningscykel 3 (aktuell) Förlängning av förvaltningscykel 3

Nyhet i VISS - information utifrån förvaltningscykel

Du kan välja att se material från en specifik vattenförvaltningscykel via ”Val av förvaltningscykel” ovanför denna ruta. Om du inte gör något val visas ”Senaste bedömning”, den mest aktuella informationen oavsett vilken förvaltningscykel den är inlagd i. I förvaltningscykel 1, 2 och ”Förlängning av cykel 2” ser du det som var aktuellt när cykeln avslutades. I den pågående ”Förvaltningscykel 3” ser du det som hittills har lagts in i den cykeln.

Beskrivning
Sedan 2007 finns ett samordnat nationellt-regionalt bottenfaunaprogram i eg. Östersjön. Det samordnade bottenfaunaprogrammet gör det möjligt att upptäcka både storskaliga och regionala variationer. I länet finns två områden där bottenfauna undersöks årligen, St Annas skärgård och Gryts skärgård. Dessa områden ska fungera som referens till mer belastade områden som undersöks inom recipientkontrollen. Motala Ströms Vattenvårdsförbund ansvarar för bottenfaunaundersökningar i mer belastade områden; Bråviken, Slätbaken och Valdemarsviken.

Syftet med delprogrammet är att bedöma bottenmiljöns kvalitet utifrån den sedimentlevande bottenfaunan. Bottenfauna är en bra indikator på övergödning genom att de uppvisar en kraftig respons vid syrebrist och hög organisk belastning.
Läs mer
Ej granskad
Kust och hav
Löpande program
Länsstyrelsen i Östergötlands län
RMÖ, Regional miljöövervakning
2007
-
Pågående
Östergötland
2011-03-07 08:39
2012-08-23 15:03

Sedan 2007 finns ett samordnat nationellt-regionalt bottenfaunaprogram i eg. Östersjön. Det samordnade bottenfaunaprogrammet gör det möjligt att upptäcka både storskaliga och regionala variationer. I länet finns två områden där bottenfauna undersöks årligen, St Annas skärgård och Gryts skärgård. Dessa områden ska fungera som referens till mer belastade områden som undersöks inom recipientkontrollen. Motala ströms vattenvårdsförbund ansvarar för bottenfaunaundersökningar i mer belastade områden; Bråviken, Slätbaken och Valdemarsviken.

Syftet med delprogrammet är att bedöma bottenmiljöns kvalitet utifrån den sedimentlevande bottenfaunan. Bottenfauna är en bra indikator på övergödning genom att de uppvisar en kraftig respons vid syrebrist och hög organisk belastning. Inom varje område i St. Annas och Gryts skärgårdar undersöks tio sedimentprover.

Undersökningarna utförs enligt Naturvårdsverkets undersökningstyp
”Mjukbottenlevande makrofauna, trend och områdesövervakning”. Undersökningarna uppfyller krav för statusbedömning enligt ramdirektivet för vatten. Delprogrammet är samordnat med den nationella miljöövervakningen av bottenfauna och har hittills haft samma utförare. Stationerna för bottenfauna ligger inom områden som Länsstyrelsen använder som trendområden för makroalger. En station ligger delvis inom ett BSPA-område. Vid stationerna mäts även kemiska och fysikaliska parametrar, samt till viss del miljögifter i fisk, blåmussla och/eller sediment. Utvärdering och analys samordnas med recipientkontrollen.
Undersökningstyper Mjukbottenlevande makrofauna, trend- och områdesövervakning
Startår 2007 Slutår -
Kvalitetsfaktorer Startår Slutår Frekvens Datavärd Övervakningsstationer
Biologiska kvalitetsfaktorer
Bottenfauna 2007 - 1 gång per år SMHI
BQI 2007 - 1 gång per år SMHI