SRK, Sydkustens vattenvårdsförbund

  • Övervakningsprogram
Val av förvaltningscykel Förvaltningscykel 1 (2004 - 2009) Förvaltningscykel 2 (2010 - 2016) Förlängning av förvaltningscykel 2 Förvaltningscykel 3 (aktuell) Förlängning av förvaltningscykel 3

Nyhet i VISS - information utifrån förvaltningscykel

Du kan välja att se material från en specifik vattenförvaltningscykel via ”Val av förvaltningscykel” ovanför denna ruta. Om du inte gör något val visas ”Senaste bedömning”, den mest aktuella informationen oavsett vilken förvaltningscykel den är inlagd i. I förvaltningscykel 1, 2 och ”Förlängning av cykel 2” ser du det som var aktuellt när cykeln avslutades. I den pågående ”Förvaltningscykel 3” ser du det som hittills har lagts in i den cykeln.

Beskrivning
Sydkustens vattenvårdsförbund bildades 1992. Förbundet har till uppgift att samordna provtagning och utvärdera havsmiljöns tillstånd och utveckling längs Skånes sydkust. Kontrollprogrammet omfattar fysikalisk/kemiska vattenparameterar, primärproduktionsmätningar och växtplankton, makroalg-, ålgräs - och bottenfaunaundersökningar samt miljögiftsundersökningar i biota.
Ej granskad
Kust och hav
Löpande program
Sydkustens vattenvårdsförbund
SRK, Samordnad recipientkontroll
1993
-
Pågående
Skåne
2011-02-27 17:36
2019-06-12 11:34

Mobil epifauna och infauna insamlas på 2 stationer. Provtagning av mobil epifauna utförs med fallfälla på vattendjup mellan 50-70 cm. 10 slumpvis utvalda prov per lokal. Infauna insamlas med rörprovtagare (bottenyta 85 cm2). 10 slumpvis utvalda prov per lokal. På varje lokal tas även sedimentprov för bestämning av glödförlust. Artantal, individantal samt biomassa bestäms.

Programmet reviderades 2012 så att det undersöks infauna på fyra stationer (Kämpinge, Hörte, Mossby och Ystad). Fem slumpvis utvalda prov per station.

Epifaunan undersöks i vegetation med två lokaler (Stavsten och Abbekås) i blåstång med hjälp av nätkassar som träs över plantan. På två lokaler insamlas epifauna i ålgräs (Fredshög och Ystad) med hjälp av ett rör (30cm i diameter) med nät på ovansidan och ett skärblad på undersidan.

Efter 2018 reviderades programmet igen.

Från 2019 tas grund epifauna fortsatt på 4 stationer:
I ålgräsvegetationen: Fredshög och Ystad
I blåstångsvegetationen: Stavsten och Abbekås.

Från 2019 tas grund infauna enbart på 1 station: Kämpinge.
De övriga grunda infaunastationerna utgick ur programmet 2019 med motiveringen från konsulten att kraftig vågexponering och stora mängder fintrådiga alger har gett stora variationer mellan åren och gjort dataunderlaget dåligt..
Undersökningstyper Mjukbottenlevande makrofauna, trend- och områdesövervakning
Startår 1993 Slutår -
Kvalitetsfaktorer Startår Slutår Frekvens Datavärd Övervakningsstationer
Biologiska kvalitetsfaktorer
Bottenfauna 1998 - 1 gång per år SMHI
Infauna. Programmet reviderat 2012 och 2019. Fr.o.m. 2019 en aktiv lokal: Kämpinge.
Övriga biologiska parametrar 2012 - 1 gång per år SMHI
Epifauna i vegetation. Två lokaler i blåstång (Stavsten, Abbekås) och två lokaler i ålgräs (Fredshög, Ystad).