RMÖ, Uppsala län, Makrofauna mjukbotten

  • Övervakningsprogram
Val av förvaltningscykel Förvaltningscykel 1 (2004 - 2009) Förvaltningscykel 2 (2010 - 2016) Förlängning av förvaltningscykel 2 Förvaltningscykel 3 (aktuell) Förlängning av förvaltningscykel 3

Nyhet i VISS - information utifrån förvaltningscykel

Du kan välja att se material från en specifik vattenförvaltningscykel via ”Val av förvaltningscykel” ovanför denna ruta. Om du inte gör något val visas ”Senaste bedömning”, den mest aktuella informationen oavsett vilken förvaltningscykel den är inlagd i. I förvaltningscykel 1, 2 och ”Förlängning av cykel 2” ser du det som var aktuellt när cykeln avslutades. I den pågående ”Förvaltningscykel 3” ser du det som hittills har lagts in i den cykeln.

Beskrivning
Programmet syftar till att undersöka miljösituationen i kustzonen, främst med avseende på eutrofiering och syrebrist genom att undersöka bottenfaunans sammansättning. Programmet syftar också till att övervaka artsammansättning i bottenfauna och att upptäcka eventuell förekomst av
främmande arter i bottenfaunasamhället. Programmet ska även följa den pågående förändringen av bottenfaunasamhällets sammansättning.

Programmet ger underlag till statusbedömning enligt vattenförvaltningsförordningen. Det ger även underlag till miljömålen ("Hav i balans", "levande kust och skärgård" samt "Ingen övergödning") och till internationell rapportering inom HELCOM.

Programmet samordnas med det nationellt-regionalt samordnade programmet för bottenfauna.
Läs mer
Ej granskad
Kust och hav
Löpande program
Länsstyrelsen i Uppsala län
RMÖ, Regional miljöövervakning
2008
-
Pågående
Uppsala
2011-03-01 14:16
2011-03-03 13:28

Undersöknings syfte är att beskriva och övervaka bottenfaunans sammansättning i ett relativt opåverkat område. Undersökningen ger underlag till bedömning av ekologisk status och uppföljning av miljömålen Ingen övergödning och Hav i balans samt levande kust och skärgård samt till internationell rapportering inom HELCOM. Undersökningen ingår som område REG1 i ett nationellt-regionalt samordnat program för mjukbottenfauna. Provtagning och analys utförs för närvarande av Umeå Universitet och följer undersökningstypen Mjukbottenlevande makrofauna, trend- och områdesövervakning i Naturvårdsverkets Handledning för miljöövervakning.
Undersökningstyper Mjukbottenlevande makrofauna, trend- och områdesövervakning
Startår 2008 Slutår -
Kvalitetsfaktorer Startår Slutår Frekvens Datavärd Övervakningsstationer
Biologiska kvalitetsfaktorer
Bottenfauna 2008 - 1 gång per år SMHI
BQI 2008 - 1 gång per år SMHI