RMÖ Bottenfauna i vattendrag, Västmanlands län

  • Övervakningsprogram
Val av förvaltningscykel Förvaltningscykel 1 (2004 - 2009) Förvaltningscykel 2 (2010 - 2016) Förlängning av förvaltningscykel 2 Förvaltningscykel 3 (aktuell) Förlängning av förvaltningscykel 3

Nyhet i VISS - information utifrån förvaltningscykel

Du kan välja att se material från en specifik vattenförvaltningscykel via ”Val av förvaltningscykel” ovanför denna ruta. Om du inte gör något val visas ”Senaste bedömning”, den mest aktuella informationen oavsett vilken förvaltningscykel den är inlagd i. I förvaltningscykel 1, 2 och ”Förlängning av cykel 2” ser du det som var aktuellt när cykeln avslutades. I den pågående ”Förvaltningscykel 3” ser du det som hittills har lagts in i den cykeln.

Beskrivning
Inom programmet för den regionala miljöövervakningen i Västmanlands län 2009-2014, programområde Sötvatten, ingår delprogrammet Bottenfauna.

Bottenfauna i vattendrag utförs enligt Naturvårdsverkets undersökningstyp ”Bottenfauna i rinnande vatten”. Undersökningarna utförs främst under våren (april-maj). De viktigaste syftena är att följa utvecklingen av bottenfauna i vattendrag med höga naturvärden, följa upp om kalkning haft önskvärd effekt på biologin och samla in underlag för att utföra statusklassningar i vattenförekomster.

I Västmanlands län utförs undersökningar främst i vattendrag som hyser flodpärlmussla men även vårt regionala referensvattendrag Gärsjöbäcken provtas.
Läs mer
Ej granskad
Sötvatten
Löpande program
Länsstyrelsen i Västmanlands län
KEU, Kalkeffektuppföljning
RMÖ, Regional miljöövervakning
2006
-
Pågående
Västmanland
2011-03-09 13:25
2011-03-09 13:45

Bottenfaunaundersökningar utförs vid 12 lokaler under april-maj. Bottenfaunan analyseras och artbestäms.
Undersökningstyper Bottenfauna i sjöars litoral och vattendrag – inventering med oberoende urval (M42)
Startår 2006 Slutår -
Kvalitetsfaktorer Startår Slutår Frekvens Datavärd Övervakningsstationer
Biologiska kvalitetsfaktorer
Bottenfauna 2006 - Var tredje år Länsstyrelsen i Västmanlands län
Bottenfauna har olika känslighet för kemiska och fysikaliska faktorer. Till skillnad från vattenkemi ger bottenfaunan ett mått på tillståndet bakåt i tiden. Inventeringarna syftar bland annat till att klarlägga förekomst av rödlistade arter, biologisk mångfald samt kalkningens effekter på biologin. Analys av bottenfauna visar också på surhet, näringspåverkan och ekologisk kvalitet.
ASPT 2006 - Var tredje år Länsstyrelsen i Västmanlands län
ASPT är ett index som indikerar påverkan från eutrofiering, förorening med syretärande ämnen och habitatförstörande påverkan (t ex rätning/rensning, grumling).
DJ-index 2006 - Var tredje år Länsstyrelsen i Västmanlands län
DJ är ett index som indikerar påverkan från eutrofiering i vattendrag
MISA 2006 - Var tredje år Länsstyrelsen i Västmanlands län
MISA är ett index som indikerar surhet i vattendrag