Filtrering av övervakningsstationer görs när dessa expanderas under respektive kvalitetsfaktor/miljöparameter och gäller endast den lista av övervakningsstationer som visas.
Det antal övervakningsstationer som visas för respektive kvalitetsfaktor/miljöparameter är det totala antalet som är kopplat till denna post och påverkas inte av filtret.
Om du ändrar i ovanstående filter måste du "kollapsa" och återexpandera övervakningsstationer under respektive kvalitetsfaktor/miljöparameter för att se effekten av filtervalen.
Delprogrammets målsättning är att bestämma bottenfaunans sammansättning och mängd samt att skapa underlag för statusklassning. Bottenfaunaundersökningarna genomförs vart tredje år: 2009, 2012, 2015 o.s.v. Utvärdering och statusklassning skall göras enligt ”Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszonen. Naturvårdsverkets handbok 2007:4, utgåva 1, december 2007”. Bottenfauna är en bra indikator på övergödning genom att de uppvisar en kraftig respons vid syrebrist och hög organisk belastning. Metoder: SS-EN ISO 16665:2006 och Naturvårdsverkets handledning för miljöövervakning ”Mjukbottenlevande makrofauna, trend och områdesövervakning” (2004-09-29). Provtagningstid: maj-juni, vart tredje år. Fasta provpunkter används. Inom varje havsbassäng (bilaga 3 i programmet) har 5 stationer tagits fram. Vid varje station tas ett hugg och insamlade bottendjur bestäms normalt till art. Konservering av prover kan göras med etanol istället för formalin. Varje hugg sållas, sorteras och redovisas var för sig. Sediment från varje bottenfaunastation provtas med avseende på torrsubstans och glödförlust. |
Undersökningstyper |
Mjukbottenlevande makrofauna, trend- och områdesövervakning
|
Startår |
2009 |
Slutår |
- |
Kvalitetsfaktorer
Startår
Slutår
Frekvens
Datavärd
Övervakningsstationer