Senaste nytt

 • Våra filmer har flyttat 2024-07-10 Våra instruktionsfilmer är flyttade till en ny plattform. Denna webbplats är uppdaterad med textade versioner av filmerna. Vår YouTube-kanal kommer att stängas ned.


  Kontakta VISS-support om du saknar någon av våra filmer.

   

 • Påminnelse om att de statiska mallarna snart kommer att avvecklas 2024-07-08 De statiska mallarna för påverkan och status kommer att försvinna i samband med leverans 3.

  Från projektet VISS 2.0:s sida vill vi påminna om att de arbetsfiler/importmallar/dumma mallar/statiska mallar (kärt barn har många namn) som vi tagit fram hela tiden var tänkta som en tillfällig lösning så ni kunde börja jobba med de områden som ännu inte fanns i importverktyget.

  När området har släppts i importverktyget var (och är) alltid tanken att de statiska mallarna ska försvinna. Det tar en hel del tid och resurser i projektet att hålla mallarna uppdaterade och de resurserna och tiden lägger vi hellre på att utveckla VISS 2-systemet så det blir så bra som möjligt.

  Mallarna för påverkan och status är först ut att försvinna och de kommer att tas bort i samband med leverans 3 i september som det ser ut nu.

  Självklart kommer de att finnas kvar i importverktyget så du kan fortsätta importera påverkan och status även efter september!

  Om du vill ha tips på hur du enkelt kan skapa egna mallar/arbetsfiler så säg till här, maila supporten eller kika in på hjälpstugan.

  Glad sommar!

 • Samråd Stampbäcken 2024-07-01 Vattenmyndigheten i Västerhavets vattendistrikt, samråder under perioden 1 juli till 30 september 2024 om förslag till ny miljökvalitetsnorm för Stampbäcken, Värmlands län.
 • Samråd Fyrisån, Jumkilsån-Sävjaån 2024-06-24 Vattenmyndigheten i Norra Östersjöns vattendistrikt samråder under perioden 24 juni till 16 augusti om ändring av miljökvalitetsnorm för fosfor (näringsämnen) i en vattenförekomst i Fyrisån.
 • Förvaltningscykel 3,5 denna vecka 2024-06-17 Denna vecka kommer VISS tillfälligt att ställas om så att förvaltningscykel är 3.5 förvalt. Detta på grund av arbete med NAP.

  Om du vill se information för förvaltningscykel 3 istället kan du enkelt ändra detta i antingen på enskilda vatten eller ställa in vilken cykel du alltid önskar ha förvald under "Mina sidor".

 • Uppdaterade påverkansmallar 2024-06-10 Nu finns det uppdaterade arbetsfiler (så kallade "dumma" eller statiska mallar) för påverkan att ladda ner bland filerna i gruppen VISS 2.0 på intranätet.

  Mallarna är uppdaterade med de senaste rättningarna och förändringarna som kom nu med leverans 2,5.

  Uppdaterade mallar för status kommer inom kort.

  Skulle du upptäcka fel i någon mall så hör av dig till VISS-support!

 • VISS stängt för uppdatering 22 maj 2024-05-21 22 maj kl 10 - ca 12 är VISS stängt för uppdatering.
 • Uppdatering av VISS 2.0 21 maj 2024-05-16 VISS 2.0 kommer att ligga nere 21 maj, kl 14-16, och det kommer inte gå att importera eller hämta ut data med hjälp av importverktyget under denna tid.

  Det är leverans 2.5 som installeras och med den kommer en del nya funktioner och möjligheter, dessa presenterar vi på visningen dagen efter: 22 maj 10-12.

  Observera att även utbildningsmiljön uppdateras samma tid.

 • Inrapporteringen till EU är klar 2024-05-13 I Sverige är vi nu klara med den tekniska rapporteringen av vattendirektivet till EU.
  Det är länsstyrelserna och vattenmyndigheterna som samlar all data till VISS. Sedan skickas en rapport till Europeiska miljöbyrån, EEA.
 • Hjälpfiler för dig som ska importera i VISS 2.0 2024-04-24 Nu finns det hjälpfiler och värdetabeller att ladda ner i vår intranätsgrupp som hjälp i arbetet för dig som ska importera i VISS 2.

  I intranätsgruppen "VISS 2.0" hittar du sprillans nya hjälpfiler med förklaringar och värdetabeller att använda tillsammans med importverktyget i VISS 2 ochg din egen arbetsfil. Dessa hjälpfiler kommer att uppdateras efter hand som vi rättar ev fel, inför förbättringar, ändrar termer och/eller släpper nya funktioner i importverktyget. Håll därför koll i gruppen så du alltid har den senaste versionen och jobbar med!

  Värdetabeller = alla data du kan välja på för de olika kolumnerna i importverktyget och de statiska ("dumma") mallarna. Använd dem för att slå upp och för att kopiera in värden i din arbetsfil för att vara säker på att inte få importfel om en bokstav eller mellanrum hamnat fel. En fil för påverkan och en för status.

  Förklaringar = alla hjälptexter och beskrivningar från de statiska mallarna samlade i en fil för påverkan och en för status. Samma hjälp och beskrivningstexter gäller ju även för importverktyget, men där kommer ofta inte hela texten med, så vi har samlat dem här för att göra det enklare för dig när du jobbar.

   

  Hojta till oss i suppporten om du upptäcker att tryckfelsnisse varit framme eller hittar något annat fel.

 • VISS stängt för uppdatering 9 april 2024-04-04 Tisdag 9 april kommer VISS att vara nedstängt ca 14.00-16.00 för systemunderhåll och uppdatering.
 • Grönt ljus för import i VISS 2.0 2024-03-27 Vi har fått kännedom om att det cirkulerar ett rykte om att man inte bör importera data till VISS 2.0 än pga stora prestandaproblem. Det stämmer dock inte!

  De prestandaproblem som finns kvar i VISS 2 numera påverkar bara den som importerar mycket stora datamängder i en och samma import. Du som jobbar ute i länen torde inte påverkas alls, utan det är i så fall den som jobbar på vattenmyndighet och som ju kan ha förfärligt stora datamängder att importera.

  Börja importera det ni behöver, när ni behöver det!

  Meddela oss om ni stöter på problem eller behöver hjälp: viss-support@lansstyrelsen.se. Märk mailet med VISS 2.

  Glad påsk på er!

 • Buggen rättad i VISS 2.0 2024-03-26 Felet i importverktyget som vi berättade om 22 mars är nu rättat! Se tidigare nyhet för mer info.
 • VISS stängt tisdag kväll 26 mars 2024-03-25 Tisdag 26 mars mellan klockan 21.00 till 23.45 kan du inte nå VISS på grund av arbeten i Länsstyrelsens IT-miljö.

 • Fel i VISS 2.0 importverktyg 2024-03-22 Vi har upptäckt ett fel i importverktyget VISS 2.0 som uppstår om du sparar din importfil med data och öppnar den senare för att fortsätta jobba i den.

  När du öppnar importverktyget med din data har datan blivit markerad som att den ändrad, trots att den inte är det. Detta gör även att det inte går att importera.

  Problemet uppstår INTE om du öppnar importverktyget och gör en import och inte sparar data i verktyget utan börjar med ett tomt importverktyg var gång.

  Felsökning pågår och vi hoppas kunna leverera en rättning på tisdag i nästa vecka.

 • Nu startar hjälpstuga för VISS 2.0 2024-03-21 Har du frågor eller problem kring import och andra funktioner i VISS 2.0? Kom in i hjälpstugan så hjälper vi dig och svarar på frågor.

  Start 5 april 10-11 och så kör vi var fredag.

  Drop-in – du behöver inte föranmäla dig – fast om du har ett komplicerat problem får du gärna flagga i förväg så vi kan förbereda oss. =)

  OBS! Vi kan bara svara på frågor om systemet och filerna som här till. För frågor om arbetssätt och rutiner får vi hänvisa till era nätverk på länsstyrelser, vattenmyndigheter och vattenmyndigheternas frågelådor.

  Mvh

  Anna

  VISS-support & Projekt VISS 2.0

 • VISS stängt för uppdatering 4 april 2024-03-20 Klockan 9.00 den 4/4 stängs VISS tillfälligt för uppdatering och systemunderhåll.

  Stoppet beräknas ta max ett par timmar och vi räknar med att kunna öppna VISS igen innan vi går på lunch.

  Frågor? Kontakta VISS-support.

 • Ny vattenförekomstindelning 2024-03-19 Vattenmyndigheterna har nu reviderat indelningen av vattenförekomster. Indelningen ligger till grund för mycket av det arbete som görs inför vattenförvaltningscykel 4 (2027–2033). Här finns en länk till den nya indelningen.

  Vattenförekomsterna syns inte i här i VISS, men kommer att ligga med i nya VISS 2.0 som lanseras under 2025. 

  Du hittar den nya vattenförekomstindelningen här:

  Vattenförekomstindelning i webbGIS (lansstyrelsen.se)

  Läs också: 

  Vattenmyndigheterna: Ny vattenförekomstindelning finns i webbgis

 • Enkät ute för beredningssekretariaten 2024-02-22 Idag har vi skickat ut en undersökning till alla er som jobbar på beredningssekretariaten.

  Frågorna handlar om vilken VISS-data ni kommer att behöva i ert framtida arbete och era svar kommer att ligga till grund för vår utredning av vilken data från gamla VISS som ska migreras till VISS 2.0, arkiveras eller gallras bort när sedan nuvarande VISS stängs ned.

  Enkäten är skickad via sändlistan lst-dl-beredningssekretariat Har du inte fått mailet så kan den ligga i ert beredningssekretariats resursbrevlåda.

  Vi är väldigt tacksamma om så många som möjligt svarar. Alla svar är viktiga för att få ett bra underlag.

  Om ni har frågor om undersökningen eller om inte svarslänken fungerar, maila VISS-support.

  Undersökningen är öppen till och med 24 mars.

 • Importmallarna för status är klara 2024-02-19 Nu är importmallarna för status klara! Du hittar dem för nedladdning i VISS 2.0-gruppen på intranätet.

  Adressen till VISS 2.0-gruppen är: https://intranet.lansstyrelsen.se/nationellt-innehall/grupper/grupper/viss-2.0.html

  Hör av dig till oss i supporten om du har frågor eller hittar fel.

 • Kom och jobba med oss - vi söker en systemförvaltare 2024-02-08 Är du intresserad av vattenfrågor, naturvetenskap och IT? Vi söker en ny kollega!

  Är du intresserad av vattenfrågor, naturvetenskap och IT? Vi söker en kollega som ska jobba med förvaltningen av VISS och projekt VISS 2.0. Sista ansökningsdag 18 februari.

  Läs mer om tjänsten:

  Systemförvaltare (Länsstyrelsen Jönköping)

   

 • Utbildning VISS 2.0 2024-02-08 Utbildning i det nya importverktyget i VISS 2.0 är inplanerade i vecka 8.

  Välj mellan två tillfällen; 20 eller 23 februari kl 10-12. Utbildningen sker via Skype. Inbjudan kommer inom kort!

  Frågor? Kontakta VISS-support.

 • Filmer från visning av VISS 2.0 2024-02-08 Filmerna från visningen av VISS 2.0 leverans 1,5 ligger nu uppe i VISS 2.0-gruppen på Länsstyrelsens intranät.

  Du som är medarbetare på Länsstyrelsen hittar dem här: https://intranet.lansstyrelsen.se/nationellt-innehall/grupper/grupper/viss-2.0.html

  Filmerna tas bort 21 februari.

 • Visning av VISS 2.0 leverans 1,5 1 februari 2024-01-24 Visning av nya funktioner i VISS 2.0 1 februari, kl. 10-12.

  VISS 2.0 tar med denna leverans 1.5 ännu ett steg framåt och introducerar flera nya funktioner.

  Målgrupp för visningen är medarbetare på vattenmyndigheterna och länsstyrelsernas beredningssekretariat. VISS 2.0 är inte färdigt  för externa användare. 

  Datum och tid för visningen: 1 februari kl. 10.00 - ca 12.00 

  Anmälan är nu stängd. Om du har anmält dig ska du ha fått ett mail med länk till mötet från VISS-Vatteninformationssystem Sverige. 

  Funktioner / delar som kommer att visas är bland annat:

  • Nya importmallar för status
  • Nytt verktyg för import av data via Excel-addin

  Välkomna!

 • Förvaltningscykel 3 2024-01-15 VISS står nu återigen i Förvaltningscykel 3.
 • Supporten stängd över jul och nyår 2023-12-12 Från 23/12 till och med 7/1 tar VISS-support julledigt och öppnar åter 8 januari 2024.

  Vi kommer att besvara dina frågor så snart vi kan när vi öppnar igen och hoppas på förståelse för att det tar extra tid över helgerna.


  God jul från oss i supporten!
  Mvh Anna, Martin & Henrik

 • Driftstörningar kartor 2023-12-06 Länsstyrelsernas geodataportal uppgraderas fredagen 8 december klockan 08.00 till tisdagen 12 december klockan 09.00. Det påverkar åtkomsten till vattenkartor och storymaps i VISS.

  Vi beklagar om det orsakar besvär i ditt arbete.

  Har du frågor, kontakta viss-support@lansstyrelsen.se.

 • Åtkomst till kartor kan påverkas 30 november 2023-11-29 Torsdag 30 november klockan 16:00 –17:00 kan åtkomsten till våra kartor påverkas på grund av driftunderhåll.
 • Importmallarna för påverkan är klara 2023-11-23 Nu är importmallarna för påverkan klara! Du hittar dem för nedladdning i VISS 2.0-gruppen på intranätet.

  Adressen till VISS 2.0-gruppen är: https://intranet.lansstyrelsen.se/nationellt-innehall/grupper/grupper/viss-2.0.html

  Hör av dig till oss i supporten om du har frågor eller hittar fel.

 • Systemunderhåll 2023-11-22 VISS kommer att vara stängt från fredagen 24 november klockan 18 till söndagen 26 november klockan 13 p.g.a. systemunderhåll.
 • Systemunderhåll VISSTest (ACC) 2023-11-16 Under perioden 21-24 november kommer VISSTest att ligga nere p.g.a. systemunderhåll.
 • En första glimt av VISS 2.0 2023-11-08 Tisdagen den 7 november var det äntligen premiär för leverans 1 av nya VISS, VISS 2.0.Över 100 personer deltog och ställde frågor denna efterlängtade visning som riktade sig främst till berörda handläggare på länsstyrelser och vattenmyndigheter.  

  - Det är 17 år sedan den första versionen av VISS började byggas. Det innebär att det numera är ett tungrott system rent administrativt och att det inte motsvarar dagens krav på digital tillgänglighet. Det är jättekul att äntligen få visa en första leverans av ett modernt och mer lätthanterligt system, berättar projektledare Annika Petterson.

  Applikationen tas fram i nära samarbete med slutanvändarna. I själva IT-projektet VISS 2.0 finns det idag 24 medarbetare som planerar och bygger systemet. Planen är att den sista delleveransen av systemet sker under senare delen av 2025.

  VISS utvecklas av vattenmyndigheterna, länsstyrelserna, HaV och SGU. Systemet förvaltas idag av Länsstyrelsen i Jönköping.

  Första leveransen innehöll inte mycket mer än en startsida och en sökfunktion och släpptes därför bara internt, men i februari kommer leverans 2 som innehåller fler funktioner. Då kommer nya VISS också bli tillgängligt att använda för dig som inte jobbar på en länsstyrelse eller vattenmyndighet.

  Om du har frågor kring nya VISS, kontakta oss i VISS support: viss-support@lansstyrelsen.se.

 • Visning av nya VISS 7 november 2023-10-26 Första delen av nya VISS släpps 30 oktober. Den 7 november håller vi även en visning av den nya databasen för särskilt inbjudna.

  Eftersom den första modulen i princip bara innehåller en söksida kommer den endast släppas för interna användare på länsstyrelser och vattenmyndigheter.

  Nästa ordinarie leverans är planerad till februari 2024 och då kommer fler funktioner vara på plats, bland annat rörande potentiellt betydande påverkan. 

 • VISS uppdaterat 2023-10-25 Onsdag 25 oktober var VISS stängt för systemunderhåll 09.00-13.00.
  Några buggar relaterade till EU-rapporteringen rättades och saknade vattenförekomster för förlängningen av förvaltningscykel 3 lades till.
 • Förlängning av förvaltningscykel 3 2023-10-06 Det som tidigare kallades Förvaltningscykel 4 i VISS har nu bytt namn till Förlängning av förvaltningscykel 3.

  I arbetet med NAP krävs en del data från gränslandet mellan cykel 3 och 4. Detta var tidigare inlagt i VISS som Förvaltningscykel 4 men har nu döpts om till Förlängning av förvaltningscykel 3 (eller cykel 3,5) vilket är mer korrekt. 

  Hör av dig till VISS-supporten om du har frågor.

 • Om du ser rött i MKN-modulen - se hit 2023-09-22 Vid gårdagens uppdatering av VISS smög det sig in ett fel som gjorde att några rubriker i MKN-modulen blev röda.

  Felet är nu åtgärdat. Om du fortfarande ser röda rubriker som på bilden kan du behöva tömma ditt cacheminne.

 • VISS uppdaterat 2023-09-21 Torsdag 21 september uppdaterades VISS.

  Främst var det data som uppdaterades med anledning av den pågående EU-rapporteringen. 

 • Utveckling pågår 2023-08-31 Utveckling av den nya MKN-modulen, samt exporten av MKN för cykel 4 pågår.

  Håll ögonen öppna under hösten då ny, tydligare MKN-modul och export av MKN för cykel 4 är under utveckling. Mer information längre fram!

 • Visa vattenkartorna 2023-06-27 Vill du kunna visa statusklassningar och förslag till åtgärder i en karta?
  Då har vi tagit fram hjälpen för dig!

  Information som gäller vattenförekomster i förvaltningscykel 3 hittar du nu som nya kartberättelser på VISS webbplats. Informationen gäller från år 2021 och framåt.

  Vattenkartorna i kartberättelser

 • Supporten öppen i sommar 2023-06-15 I sommar har VISS-supporten öppet som vanligt. Det kan dock ta lite längre tid att få svar när bemanningen är lägre än normalt. Du når oss via vår e-post: viss-support@lansstyrelsen.se.
 • Systemunderhåll 2023-04-20 Torsdag 20 april kommer VISS att ligga nere 13.00-16.00 för systemunderhåll.
 • Tillfälligt cykel 4 2023-03-06 På grund av arbete med NAP står VISS under 6-14 mars i förvaltningscykel 4.
 • Störningar i kartor 2023-02-26 Under tisdagen den 28 februari kan det förekomma störningar i kartor i VISS, storymaps och webbgis på grund av underhållsarbete.
 • Systemunderhåll 2023-02-23 Torsdag 23 februari kommer VISS att ligga nere 09.00-12.00 för systemunderhåll.
 • Ny server 2023-01-31 VISS driftas nu från en ny server. Flytten har dock inneburit att fel har uppstått i vissa funktioner. Vi jobbar på att åtgärda dessa så snabbt som möjligt.

  Kända fel i nuläget är:

  - Mail till mailadresser utanför Länsstyrelsen skickas inte Åtgärdad.

  - För vissa vattenförekomster går inte vattensidan att ladda färdigt

  - Den schemalagda importfunktionen misslyckas med att skicka ut bekräftelser

 • Systemunderhåll 2023-01-30 Måndag 30 januari kommer VISS att ligga nere 09.00-16.00 för systemunderhåll.

  VISS flyttas till nya servrar och därför är detta servicefönster ovanligt långt. Om arbetet går snabbare än beräknat kommer systemet online tidigare. 

 • Följ med oss till VISS 2.0 2023-01-12 Vill du veta mer om vad som händer i arbetet med VISS 2.0? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ arbetet på vägen till ett modernt och tillgänglighetsanpassat VISS. Du får också användartips och koll på uppdateringar i VISS 1.0.
  Registera dig för prenumeration här.

  När du registrerat dig får du ett mail där du ska bekräfta din önskan att prenumerera. Välkommen!

   

 • God jul och gott nytt år! 2022-12-22 Kring jul och nyår kommer VISS-supporten att vara begränsad. Vi på VISS-centrum önskar alla besökare och användare av VISS en riktigt god jul och ett gott nytt år!
 • Inställt delegationsmöte om Gullspångsälven 2022-12-21 Vattenmyndigheterna skriver i en nyhet att mötet för vattendelegationen i Västerhavets distrikt den 21 december ställs in. Syftet med mötet var att anta nya miljökvalitetsnormer för de delar av Gullspångsälven där vattenkraftverk prövas enligt NAP.

  Nyheten på vattenmyndigheterna.se:

  Inställt delegationsmöte om Gullspångsälven

 • Uppdaterade åtgärdsbehov 2022-12-14 I den tredje vattenförvaltningscykeln har vattenmyndigheterna uppskattat hur mycket fosfor och kvävebelastningen behöver minska för att vattenförekomster ska nå ekologisk god status. Informationen når du bland annat via modulen "Åtgärdsbehov".

  I den tredje vattenförvaltningscykeln har vattenmyndigheterna uppskattat hur mycket fosfor och kvävebelastningen behöver minska för att nå vattenförekomster ska nå ekologisk god status. 

  Informationen finns nu sammanställd per vattenförekomst. Du hittar den i modulen "Åtgärdsbehov" när du scrollar ned på sidan som beskriver den vattenförekomst du valt.

  Alternativt kan du hitta informationen direkt i referensbiblioteket i VISS: ID 55168

  Det finns även en rapport som beskriver hur åtgärdsbehoven är beräknade: Metod för beräkning av åtgärdsbehovet för övergödning

 • Uppdatering 2022-12-12 Måndag 12 december kommer VISS att ligga nere 14.30-16.00 för systemunderhåll.
 • Samråd om justerade miljökvalitetsnormer 2022-12-12 Vattenmyndigheten i Norra Östersjöns vattendistrikt har tagit fram förslag till justerade miljökvalitetsnormer för sammanlagt 17 ytvattenförekomster inom distriktet. Samråd om förslagen pågår 12 december 2022 till 10 februari 2023.

  I december 2021 beslutade vattendelegationen i Norra Östersjöns vattendistrikt om miljökvalitetsnormer för samtliga vattenförekomster inom distriktet.

  Efter beslutet har Vattenmyndigheten blivit uppmärksammad på att det finns felaktigheter i miljökvalitetsnormer för 17 ytvattenförekomster. Dessa behöver nu justeras och innan  beslut om nya miljökvalitetsnormer genomför Vattenmyndigheten ett samråd om justerade normer.

  Sammanfattningsvis samråder Vattenmyndigheten om:

  • Förslag till justerade miljökvalitetsnormer för 12 vattenförekomster inom åtgärdsområde Svartån till Hjälmaren och fyra vattenförekomster inom åtgärdsområde Svartån till Mälaren.

  • Förslag att upphäva miljökvalitetsnormer för vattenförekomsten Diken genom Gruvsjön Dannemora (WA85976314), och därmed även vattenförekomsten.

  Samrådsunderlag finns på Vattenmyndigheternas webbplats

  www.vattenmyndigheterna.se

  Så lämnar du synpunkter

  Senast den 10 februari 2023 ska synpunkter på förslagen kommit in till Vattenmyndigheten.

  Antingen via e-post till: vattenmyndigheten.vastmanland@lansstyrelsen.se eller med post till:

  Vattenmyndighetens kansli, Länsstyrelsen i Västmanlands län, 721 86 Västerås

  Vattenförekomster som ingår i samrådet

  Mer information om de berörda vattenförekomsterna finns här i VISS. Följande vattenförekomster ingår i samrådet:

  Diken genom Gruvsjön Dannemora (WA85976314)

  Hörendesjön (WA17636347)

  Svartån: mellan Västeråsfjärden/Mälaren och "Skultuna (WA28658403)

  Svartån: mellan "Skultuna" och Hällsjön (WA56727807)

  Svartån: mellan Långsjön och Bågen (WA98584258)

  Björktjärnsbäcken, St Axsjön till inloppet i Falkasjön (Falkabäcken) (WA10330254)

  Svartån från Garphytteåns utlopp till Logsjön-Lillåns utlopp (WA36023006)

  Stora Ymningen (WA39401859)

  Lekhytteån-Garphytteån (WA44419101)

  Svartån mellan Teen och Lillån vid Mullhyttan (WA45738687)

  Svartån från Logsjön-Lillåns utlopp till Lindbacka (WA54081828)

  Frösvidalsån (WA61609184)

  Svartån mellan Lillån vid Mullhyttan och Dike/bäck vid Skagershultamosse (WA67868648)

  Garphytteån-Falkabäcken (WA69469744)

  Svartån från Lindbacka till Hjälmaren (WA70693410)

  Svartån mellan Lillåns utlopp och Lekhytteån/Garphytteåns utlopp (WA81086648)

  Svartån mellan Dike/bäck vid Skagershultamossen och Lillån vid Vekhyttan (WA89425236)

   

 • Uppdatering 2022-12-06 Tisdag 6 december kommer VISS att ligga nere 10.30-12.00 för systemunderhåll.
 • VISS för lokala åtgärdssamordnare - repris! 2022-11-10 Den 12 december håller vattenmyndigheterna återigen den digitala grundkursen om hur du kan använda VISS i planering av lokalt åtgärdsarbete för bättre vatten.

  Fokus är även denna gång på påverkan från jordbruket.
  Sista anmälningsdag 2 december. 

  Anmälan via Havs- och vattenmyndigheternas webbplats.

 • Uppdatering 2022-10-11 Onsdag 12 oktober kommer VISS att ligga nere från 09.00-12.00 för systemunderhåll.
 • VISS för lokala åtgärdssamordnare 2022-09-28 Den 14 november ger vattenmyndigheterna en digital grundkurs om hur du kan använda VISS i planeringen av lokalt åtgärdsarbete. Fokus kommer vara på påverkan från jordbruket. Kursen arrangeras inom LEVA - Lokalt engemang för vatten. 

  Målgrupp för denna utbildning är lokala åtgärdssamordnare. Du kan vara finansierad via LOVA-medel eller arbeta i ett vattenråd, inom kommun, länsstyrelse eller annan organisation.

  För anmälan och frågor om utbildningen, se

  Havs- och vattenmyndighetens webbplats

  Sista anmälningsdag 4 november.

 • Samråd om miljökvalitetsnormer Gullspångsälven 2022-08-31 Vattenmyndigheterna har tagit fram förslag på nya miljökvalitetsnormer för delar av Gullspångsälvens avrinningsområde. Samråd om förslag pågår 31 augusti till 31 oktober 2022. Här hittar du förslag på normer och underliggande information.

  Förslagen på miljökvalitetsnormer och underliggande information om vattenförekomsterna visas i läge ”Förvaltningscykel 4”.
  I nuläget är 61 av de 67 berörda vattenförekomsterna inlagda där.
   
  I vattenmyndigheternas samrådshandlingar bilaga 1, finns förslagen på miljökvalitetsnormer för samtliga 67 vattenförekomster.

  Hitta vattenförekomsterna i VISS

  Om du har vattenförekomstens namn eller ID:

  Använd SÖK-funktionen på startsidan. Skriv in namn eller ID i rutan och klicka på sök. Klicka sedan på din sökträff.
  Använder du ID kommer du direkt till vattenförekomsten.
  Söker via namn kan du få upp fler förekomster med samma namn, även sådana som inte ingår i samrådet eller finns i förvaltningscykel 4.

  När du har hittat den vattenförekomst du är intresserad av,
  gå till rutan ”Val av förvaltningscykel” och filtrera på ”Förvaltningscykel 4 (2022-2027)”.
  Om det inte går att filtrera på det (texten är ljusgrå) ingår inte vattenförekomsten i det aktuella samrådet.

  Scrolla ned för att hitta information om "Förslag till ny miljökvalitetsnorm" .

  Om du vill se alla vattenförekomster som ingår i samrådet:

  (I nuläget är 61 av de 67 berörda vattenförekomsterna inlagda i VISS)

  Använd fliken ”Avancerad sök”
  Under kategori "Vatten" klicka på "Sök efter vatten"
  I rutan ”Förvaltningscykel” filtrerar du på ”Förvaltningscykel 4 (2022-2027)”
  Det kan ta några sekunder innan de vattenförekomster som ingår syns listade. Klicka sedan på den vattenförekomst du är intresserad av.

  När du har hittat den vattenförekomst du är intresserad av,
  gå till rutan ”Val av förvaltningscykel” och filtrera på ”Förvaltningscykel 4 (2022-2027)”.
  Om det inte går att filtrera på det (texten är ljusgrå) ingår inte vattenförekomsten i det aktuella samrådet.

  Scrolla ned för att hitta information om "Förslag till ny miljökvalitetsnorm". 

  Samrådshandlingar

  Vattenmyndigheterna: Samrådshandlingar

  Vattenmyndigheterna: Lämna synpunkter på förslag

  VISS uppdateras efter samrådet.

  Efter samrådet kommer samtliga 67 vattenförekomster att visas i förvaltningscykel 4. Underlaget i VISS kommer att uppdateras för följande vattenförekomster:

  • Finnån (WA17501242)
  • Timsälven ns Frövettern (WA34427840)
  • Frövettern/Ullvettern (WA93547968)
  • Timsälven ns Öjevettern (WA90636185)
  • Timsälven (Bjurbäcksälven) (WA91880194)
  • Stor-Lungen (WA86627219)

   

 • Sommarsupport i VISS 2022-07-06 Supporten under semesterveckorna är begränsad, men vi finns som vanligt här för dig på e-post: viss-support@lansstyrelsen.se

  Ha en fin sommar!

 • Uppdatering med kort varsel 2022-06-16 Idag kommer det ske en akut uppdatering av VISS med väldigt kort varsel.
  VISS kommer att ligga ner från ca 11:35 och under em. Förhoppningsvis är VISS uppe så snart som möjligt igen.
 • Skräddarsy din vattenkarta 2022-06-10 Ändra symboler och etiketter i vattenkartan för att anpassa den till dina behov. Kolla in vår nya instruktionsvideo med bra tips och tricks!
 • Uppdaterad information om vatten i Gullspångsälven 2022-04-20 Nu finns uppdaterad information i en förvaltningscykel 4 för några av de vatten som berörs av nationell plan för omprövning av vattenkraft. Det gäller vatten i två prövningsgrupper i Gullspångsälven.

  De fem vattenmyndigheterna har beslutat om att införa en ny cykel i VISS som heter förvaltningscykel 4 (2022-2027). Denna cykel lades in under uppdateringen av VISS den 20 april.

  Förvaltningscykel 4 presenterar bara information om ett urval av de vatten i Gullspång som berörs av omprövning enligt nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften (NAP).

  Information om samtliga vatten som ingår i förvaltningscykel 4 kommer att finnas i det nya VISS 2.0 när det lanseras.

  För dig som användare innebär det följande:

  Om du använder ”senaste bedömning/klassning”  kommer du alltid att se det senaste materialet och den mest aktuella informationen oavsett cykel.  Det är alltså ingen ändring mot tidigare användning.  

  Om du använder ”förvaltningscykel 4” får du alltså bara ut material som är inlagt i den cykeln och för ovan nämnda vatten.

   

 • Krånglar kartan? 2022-02-09 I helgen uppdaterades GIS-systemen. Efter det kan det vara problem med att nå karttjänsterna. Har du problem så testa med att tömma cashen eller uppdatera sidan (gärna med shift-knappen intryckt). Hjälper inte detta så hör av dig.
 • Nya adresser till WMS-tjänster 2022-02-08 Adresserna till Länsstyrelsernas WMS-tjänster har ändrats, vilket då omfattar även VISS WMS-tjänster. De gamla adresserna kommer att stängas ner inom kort.

  Adresser till samtliga Länsstyrelsens WMS-tjänster har ändrats pga tekniska förändringar i GIS-miljön. De nya adresserna finns tillgängliga i Geodatakatalogen, länk till WMS:er från VISS: WMS-tjänster i katalogen.

  Nya adresser i klartext för varje enskild WMS-tjänst:

  Miljökvalitetsnormer: https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_miljokvalitetsnorm/MapServer/WMSServer?

  Vattenförekomster: https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_vattenforekomster/MapServer/WMSServer?

  Övervakning:https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_overvakning/MapServer/WMSServer?

  Statusklassningar: https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_statusklassningar/MapServer/WMSServer?

  Riskklassningar: https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_riskklassning/MapServer/WMSServer?

  Betydande påverkan: https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_paverkan/MapServer/WMSServer?

  Kvalitetsfaktorer:https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_kvalitetsfaktorer/MapServer/WMSServer?

  Åtgärdsplatser: https://ext-geodata-nationella.lansstyrelsen.se/arcgis/services/VM/lst_vm_wms_atgarder_paverkan/MapServer/WMSServer?

   

   

   

   

   

 • Begränsad support v. 3 -4 2022-01-19 Under v. 3 och ev. också under v. 4 kommer supporten vara begränsad för VISS p.g.a. sjukdom och Covid-19. Fortsätt att skicka in frågor eller problem till VISS-supporten men vi ber er ha överseende med att det kan längre tid än normalt att få svar.
 • Uppdatering av VISS 20/1 2022-01-19 Under torsdagen 20/1 med start 09.00 så kommer VISS att ligga ner för en uppdatering.
 • VISS-Centrum tar julledigt 2021-12-21 Nu är juletider här och VISS-Centrum tar julledigt. Från onsdag eftermiddag 22/12-2021 till måndag morgon 10/1-2022 är supporten i VISS därför starkt begränsad.

  Behöver du hjälp i VISS och vill ha ett svar innan jul rekommenderar vi att du hör av dig till VISS-supporten omedelbart. Skickar du meddelande till oss under julledigheten svarar vi dig så fort vi är tillbaka i tjänst igen.God jul och gott nytt år önskar VISS-Centrum!

 • VISS underhåll 2021-12-09 Måndag 13/12 med start 13.00 så kommer VISS att ligga nere för underhåll. Systemet ska vara igång igen innan 16:30 men vi hoppas att det är igång tidigare än så.
 • Uppdatering av VISS 16/9 2021-09-15 Torsdag 16/9 med start 13.00 så kommer VISS vara stängt för en uppdatering av systemet.
  VISS beräknas vara uppe igen innan 16.00
 • Ny Norgekarta 2021-08-25 Nu finns en ny topografisk Norgekarta i VISS.
  • Gå till fliken "Kartor" och välj "Vattenkartan".
  • Välj ”Topografisk Norgekarta (WMS-tjänst)” i lagerlistan.

  Kartan syns när du zoomar in till 1:30 000 eller närmare och ger en bättre bakgrundskarta kring gränsen till Norge.

  Norgekarta skärmdump(3).png

 • VISS-Hjälp flyttar 2021-07-06 VISS-Hjälp flyttar till en ny webbplats. Sidorna länkas om successivt. Det betyder att du ibland länkas från VISS till en sida i VISS-Hjälp som har en annorlunda grafisk profil. Det är som det ska!

  Nya VISS-Hjälp skapas i Word Press. Den nya webbplatsen uppfyller aktuella krav på digital tillgänglighet. 

  Har du frågor om arbetet eller saknar material, kontakta:

  viss-support@lansstyrelsen.se

  Nya VISS-hjälp

   

 • Sommarsupport i VISS 2021-07-05 Supporten under semesterveckorna är begränsad, men vi finns som vanligt här för dig på e-post:
  viss-support@lansstyrelsen.se

  Ha en fin sommar!

 • VISS uppdateras 27:e maj 2021 2021-05-24 På torsdag 27:e maj kl.13.00 uppdateras VISS med ny utveckling. Arbetet pågår under hela eftermiddagen och VISS ligger nere till dess att arbetet är klart. Spara eller gör klart ditt arbete i VISS i god tid innan uppdateringen börjar.

  Uppdateringen består till stor del av säkerhetsinställningar, buggfixar, förberedelser inför rapportering till EU och åtgärder för att försöka förbättra prestandan i systemet för er som arbetar i VISS.

  Vi räknar med att arbetet med uppdateringen blir klar på torsdag eftermiddag och att VISS ska gå att nå igen innan dagen är slut.

  Har du frågor om uppdateringen är du välkommen att kontakta VISS-Centrum på viss-support@lansstyrelsen.se.

 • Internet Explorer och webbgis 2021-05-21 Webbgis såsom vattenkartan m.fl fungerar inte i webbläsaren Internet Explorer. Använd en annan webbläsare t.ex. Microsoft Edge eller Google Chrome

   

  Utvecklingen av Länsstyrelsens webbgis har medfört att det just nu inte går att se dessa i webbläsaren Internet Explorer. När webbgiset laddas in kommer det upp ett felmeddelande. IT-avdelningen kommer att försöka åtgärda detta men vi rekommenderar starkt att inte använda Internet Explorer eftersom Microsoft har beslutat att helt avveckla programmet. Om du har Windows 10 så använd Edge istället, eller t.ex. Google Chrome. 

   

   

 • E-post till VISS 2.0 2021-05-20 Har du frågor om projektet VISS 2.0?
  Använd denna adress:
  viss2.jonkoping@lansstyrelsen.se

  ... då går din fråga raka vägen till projektgruppen!

  Tack på förhand!

  VISS 2.0

 • Vattenmyndigheternas samråd är slut. 2021-05-01 Fredag 30 april var sista dag att lämna synpunkter i vattenmyndigheternas samråd om svensk vattenförvaltning de kommande sex åren. Samrådet är nu stängt.

  Under samrådet har det varit möjligt att lämna synpunkter på bedömningar, åtgärdsförslag och miljökvalitetsnormer för enskilda vatten direkt här i VISS.

  Vattenmyndigheterna och länsstyrelsernas beredningssekretariat kommer nu att gå igenom alla inlämnade synpunkter.

  Du kan följa det fortsatta arbetet med vattenförvaltning på vattenmyndigheternas webbplats. Där hittar du också kontaktuppgifter till samtliga fem vattenmyndigheter. 

  Vattenmyndigheterna tackar för alla synpunkter

  Prenumerera på nyheter från vattenmyndigheterna

 • MKN syns igen 2021-04-01 Efter att MKN tagit en utflykt till blåkulla på skärtorsdagen så är de nu tillbaka på sin rätta plats i VISS.
 • Vad betyder förslagen på åtgärder? 2021-03-29 Under vattenmyndigheternas samråd uppstår många frågor om vad förslagen på åtgärder i VISS egentligen betyder. Förslagen i VISS är inte juridiskt bindande. De visar på möjliga åtgärder för att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten.

  De föreslagna åtgärderna utgör ett planeringsstöd för åtgärdsmyndigheter, länsstyrelser och kommuner. 

  Vattenmyndigheterna 1 mars: Vad betyder förslagen på åtgärder i VISS?

  Frågor, svar och mer information om vattenmyndigheternas samråd 

   

 • VISS 2.0 stängt för uppdatering 2021-03-19 VISS 2.0 är nedstängt för uppdatering eftermiddagen 19 mars.

   Uppdatering pågår av VISS 2.0 produktionsmiljö nu i eftermiddag. De nya funktioner som visades på visningen installeras och en del buggar rättas.

  Under denna tid kan det därför bli problem om du försöker importera data med importverktyget. 

  Vi räknar med att systemet är igång igen senast imorgon förmiddag (20 mars).

  Frågor? Kontakta VISS-support!

 • VISS 2.0 stängt för uppdatering 2021-03-19 Eftermiddagen idag, 19 mars, är VISS 2.0 stängt för uppdatering.

   Uppdatering pågår av VISS 2.0 produktionsmiljö nu i eftermiddag. De nya funktioner som visades på visningen installeras och en del buggar rättas.

  Under denna tid kan det därför bli problem om du försöker importera data med importverktyget. 

  Vi räknar med att systemet är igång igen senast imorgon förmiddag (20 mars).

  Frågor? Kontakta VISS-support!

 • MKN syns igen! 2021-03-05 Nu syns miljökvalitetsnormer för vattenförekomst i VISS igen

  Felet som uppstod  5 mars med att miljökvalitetsnormer inte längre visades för vatten är avhjälpt.

   

 • VISS uppdaterat till vattenmyndigheternas särskilda samråd 2021-03-01 Nu är VISS uppdaterat till vattenmyndigheternas särskilda samråd om miljökvalitetsnormer för vattenförekomster som påverkas av vattenkraft.

  Du kan lämna synpunkter på dessa vattenförekomster om du klickar på samrådsstämpeln under "Aktuellt"  på vår startsida,  eller direkt via denna ingång:

  Lämna synpunkt

  Zooma in i kartan så syns de aktuella vattenförekomsterna. 

  Läs mer om vattenmyndigheternas särskilda samråd 1 mars - 30 april på

  vattenmyndigheterna.se

  Nyhet från Vattenmyndigheterna 1 mars: Nya miljökrav föreslås för 1 300 vatten. 

 • Information om driftstörningar och uppdatering av VISS 1 mars 2021-02-24

  Den sista tiden har det varit en del driftstörningar i VISS där systemet har varit väldigt segt och även slutat fungera vid tre tillfällen. Vi arbetar på att komma till rätta med detta och genomför åtgärder för att systemet ska fungera så bra som möjligt.

  Uppdateringar inför samråd

  På måndag 1 mars med start 13.00 kommer vi att genomföra en uppdatering av VISS. Saker som kommer att komma ut då är vattenmyndigheternas särskilda samråd om miljökvalitetsnormer för vattenförekomster som påverkas av vattenkraft.

  Det kommer också några mindre buggrättningar och en del åtgärder för att förbättra prestandan på VISS.

  Vår målsättning är att uppdateringen är klar innan 15.00 men VISS kan ligga nere längre än så.

 • Begränsad support v3-4 2021-01-19 Under v3 och kanske också under v4 så kommer supporten för viss vara begränsad pga sjukdom och Covid19. Har ni frågor/problem så fortsätt skicka in dem till viss-support men vi ber om överseende med att svaren kan dröja längre än vanligt.
 • Begränsad support v3-4 2021-01-19 Under vecka 3 och ev också under vecka 4 kommer supporten vara begränsad för VISS pga sjukdom och Covid19. Fortsätt att skicka in frågor/problem till viss-supporten men vi ber er ha överseende med att det kan längre tid än normalt att få svar.
 • VISSte du att... 2021-01-15 …det är lätt att ta reda på vilka åtgärder för bättre vatten som är på gång eller kan ge effekt i ett visst område. Vill du se vilka åtgärder som är aktuella där du bor?
  • Gå in i fliken ”Områdesstatistik”
  • Välj avgränsning, till exempel ”Kommun”
  • Skriv kommunens namn i fritextfältet.
  • Klicka på resultatlänken och klicka på fliken åtgärder.

  Läs mer om hur du lämnat synpunkter på bland annat åtgärder i Vattenmyndigheternas samråd. 

  Samrådet pågår till och med 30 april 2021. 

   

 • VISS-Centrum tar julledigt 2020-12-17 Nu är juletider här och VISS-Centrum tar julledigt. Från fredag eftermiddag 18/12-2020 till måndag morgon 11/1-2021 är supporten i VISS därför starkt begränsad.

  Behöver du hjälp i VISS och vill ha ett svar innan jul rekommenderar vi att du hör av dig till VISS-supporten omedelbart. Skickar du meddelande till oss under julledigheten svarar vi dig så fort vi är tillbaka i tjänst igen.

   

  God jul och gott nytt år önskar VISS-Centrum!

 • Tillgänglighet i VISS 2020-11-17 Nu finns en redogörelse för tillgänglighet i VISS. Där hittar du information om brister i tillgänglighet. Det finns också kontaktuppgifter om du behöver hjälp att använda delar av webben som inte uppfyller krav på tillgänglighet.

  Enligt webbtillgänglighetsdirektivet ska alla myndigheter publicera en tillgänglighetsredogörelse på sina webbplatser. Redogörelsen ska ge en beskrivning av hur webbplatsen uppfyller tillgänglighetskraven i direktivet.

  Du hittar tillgänglighetsredogörelsen i fliken Om VISS som finns i längst upp i VISS menyrad.

  Tillgänglighetsredogörelse

  Har du frågor om tillgängligheten i VISS eller vill ha hjälp att använda delar av webbplatsen som du inte kommer åt är du välkommen att kontakta VISS-supporten på viss_support@lansstyrelsen.se eller Länsstyrelsen Jönköpings telefonväxel 010-223 60 00.

 • Se kommunala åtgärder för vatten 2020-11-09 Nu kan du lära dig mer om kommunernas åtgärder för bättre vatten och hur du hittar dem i VISS.

  Vattenmyndigheterna har tagit fram en storymap som förklarar hur vattnet mår, varför och vad som behöver göras. Självklart med koppling till VISS.

  Samråd om kommunala åtgärder- storymap

  Vattenmyndigheternas samråd 1 november 2020 - 30 april 2021. 

 • Uppdatering av VISS - nytt datum 2020-09-11 Måndag 21 september med start 13.00 så kommer VISS att uppdateras.
  Detta beräknas ta upp till 4h om allt går bra.
  Under den här tiden kommer hela VISS att ligga nere.
 • Nya funktioner i Vattenkartan 2020-06-30 I juni uppdaterades Vattenkartan med nya funktioner, bland annat mätfunktioner i funktionen Rita som har bytt namn till Rita och mäta. I nyheten berättar vi om fler av ändringarna.

  Under våren har Länsstyrelsens webbgisförvaltning arbetat intensivt med utveckling av WebbGIS och nu har arbetet resulterat i flera nya funktioner.

  • Funktionen Rita har fått mätfunktioner och heter numera Rita och mäta. Till exempel kan du mäta längden på delsträckor när du ritar linjer eller mäta radie och diameter när du ritar cirklar.
  • Rita en punkt från angivna koordinater.
  • Exportera ritade objekt direkt till Shapefiler, istället för JSON.
  • Exportera en attributtabell direkt som Excel-fil, istället för CSV-fil. Det går nu också att exportera 20 000 objekt (tidigare 10 000).  
  • Skapa buffert från pop up-rutor och exportera dem till Rita och mäta för att få ut dem i utskrift. Klicka på de tre ”prickarna” nere till höger i pop up-rutan.  
  • Skriva ut i valfria skalor.

   

 • Nyheter för VISS-användare 2020-04-27 Läs om ändringar efter senaste uppdateringen den 20 april.
  • Vissa vattenförekomster har fått sina ID korrigerade och bytt distrikt.
   SE663675-667761 har tagits bort helt och hållet.

  • Det finns en ny export för inloggade användare med behörighet.
   Denna export visar den ekonomiska informationen för åtgärder.

  • Problemet  att redigera hjälptexter till importer är nu löst.
   Texterna kommer att uppdateras så snart som möjligt.
    
  • Det går nu att nå övervakningsprogram även i VISS-Test.
 • Störningar på VISS 2020-04-17 Från fredag (17/4) kväll (ca 18.00) och under hela helgen till måndag (20/4) kan det vara störningar på VISS pga serveruppdateringar.
  Måndag (20/4) med start 12.00 så kommer VISS att uppdateras.
 • VISSte du att... 2020-04-07 ...30 mars slogs rekord i VISSexport. Vattenmyndigheterna exporterade ut data om statusklassningar i alla cykler för vattendrag. Det blev enmiljonettusensexhundrafyra rader i excel.
 • Kartorna har uppdaterats 2020-02-28 Efter uppdateringen har nya funktioner tillkommit men du kan behöva rensa cookies och temporära filer i din webbläsare efter uppdateringen för att allt ska fungera.

  Bland förbättringarna kan nämnas möjlighet att ställa in egen skala, visa kartan i helskärmsläge, förbättrad gå till koordinat-funktion samt ändra stil för tillagda lager.

 • Uppdatering VISS 2020-01-23 Onsdag 29/1 uppdateras VISS med en del nya funktioner och förbättringar. Störningar kan förekomma under dagen.

  Uppdateringen innehåller ändringar i bland annat importer och exporter i MKN, samt ett antal förbättringar och buggfixar.

  VISS kan därför tidvis vara ostabilt och ligga nere.

  Har ni frågor, kontakta gärna VISS-centrum.

 • God jul och Gott nytt år 2019-12-20 Vi på VISS önskar alla besökare och användare av VISS en god jul, gott nytt år och trevlig helg. Under helgerna kommer supporten att vara begränsad.
 • Vad hände 14 november 2006 2019-11-14 Klockan 20:58 den 14 november 2006 så hände det något i Vattensverige. Den första klassningen av en parameter i VISS hade sparats.

  På sjön Allgunnen i Alsteråns vattensystem så fick parametern Fisk en klassning. Den innehöll kanske inte så mkt information och var bara en intern klassning men det var ändå den första. Därmed kan vi säga att VISS kommer att bli en "tonåring" i kväll. Förhoppningsvis utan några större problem :)

  länk till Allgunnen

  Och på de tretton åren som har gått så har det kommit in ytterligare nästan 8 miljoner klassningar.

 • Störningar i VISS under eftermiddagen 29/10 2019-10-28 Vi kommer behöva göra några tekniska ändringar i VISS under eftermiddagen tisdag 29/10. Det går fortfarande att nå VISS under arbetets gång men sidan kommer vara instabil.

  Ändringarna görs pga. vissa problem som uppstått i samband med förra veckans serverbyte. Arbetet påbörjas kl 13, så vi rekommenderar att ni planerar in eventuellt arbete i VISS till förmiddagen. Undvik speciellt att genomföra exporter efter kl 13. Det går fortfarande att nå VISS under arbetets gång men sidan kommer vara instabil. På onsdag ska ändringarna vara genomförda och VISS ska återigen fungera som vanligt.

  Har du frågor som rör arbetet under tisdagen kan du kontakta VISS-supporten.

 • Nyheter i VISS presenterades på Grundvattendagarna 2019-10-24 Joel Jansson från VISS-Centrum deltog på SGU:s Grundvattendagar i Lund 23-24 oktober. Han presenterade databasen VISS och nyheter kring grundvatteninformationen.

  — Jag har fått väldigt bra respons, det är många som är intresserade! Jag har bland annat fått frågor om bedömningsgrunder och har även fått lite förslag på mindre ändringar, säger Joel Jansson.

  I övrigt bjöd Grundvattendagarna på många diskussioner om tillgång till mer mätdata, samordning och bra kompetens inom grundvattenområdet.

   

  — Det har också handlat en hel del nya datatjänster och framtida dataprojekt. Dataåtkomst och datapresentation för grundvatten kommer förbättras de kommande åren, berättar Joel Jansson.

   

  SGU:s information om Grundvattendagarna

 • Viktigt angående VISS i vecka 39 2019-09-20 VISSTest är stängt 24 september.VISS uppdateras 26 september och är då stängt större delen av dagen.
 • Nyfiken på nya statusklassningar? 2019-09-18 Lär dig mer om hur du använder vattenkartan för att se preliminära statusklassningar i förvaltningscykel tre.
 • Uppdaterad - Problem med att ladda sidor i VISS är löst 2019-08-14 Sidorna laddas normalt igen och MKN visas igen.

  10:32 Sidorna laddas normalt igen och MKN visas igen.

  09:18 Sidorna laddas normalt nu igen men det går inte att att visa upp MKN just nu. Vi arbetar på att fixa detta så att även MKN ska synas igen.

  09:08 Just nu är det problem med att ladda vattensidorna i VISS. Den börjar ladda sidan men fastnar efter ca 10%. Vi håller på att felsöka detta för att fixa problemet så snart som möjligt

 • Ha en skön sommar! 2019-07-04 VISS-support är begränsad till och med vecka 31.
 • Uppdatering av VISS 13 juni. 2019-06-05 Torsdagen den 13 juni stängs VISS mellan klockan 08:00 och 10:00 på grund av uppdatering.

  Följande uppdateringar utöver buggrättningar och mindre korrigeringar kommer att göras:

  • I statussammanställningsexporten kommer Risk för cykel 3, Klassningsosäkerhet och Typ av bedömning med ut.
  • I exporten Riskbedömningar - importanpassad. Bedömning saknas har lagts till som filterval.
  • För miljökvalitetsnormer finns en ny export som ger de senast beslutade normerna. Det finns också fler stödkolumner.
  • Vid underlagsexport av Risk kommer det förifyllda värdet på Risk inte längre med ut. Du måste aktivt välja en Risk för att kunna importera.
  • Det finns en ny import för stationskopplingar på statusklassning. Den heter Stationer på statusklassning och finns under Statusklassning.
   Med denna kan du ändra vilka stationer som gäller för den senaste statusklassningen (per vatten och parameter). Vid import kommer klassningen bara att använda de stationer som finns med i importen. Du kan därför ta bort stationer från en klassning om du inte tar med alla stationer som redan finns i klassningen. Vid import kommer det även att skapas en helt ny klassning med samma klassningsinformation som innan men med de nya stationskopplingarna.
  • Kvalitetssäkring – Ny export under Risk – kvalitetssäkring.
   Statusklassning genom cyklerna.
   En export med den senaste klassningen som finns i varje cykel för varje parameter. Så att det blir lättare att se hur en klassning ändrar sig mellan cyklerna.
  • Ny flik i risk - kvalitetssäkring exporterna – Bortser från miljöproblem.
   I den här fliken  tittar granskningen bara på om parameter och påverkan är ifyllda på samma sätt. Innan fliken Risk tittar den fortfarande på hela kedjan parameter-miljöproblem-påverkan vilket kan ge en del rader som inte behöver ändras då kravet på att ange miljöproblem är borta för den parametern
  • Snabbsökningen ska fungera bättre igen så att du kan hitta de nya eller förändrade vattenförekomsterna.
 • Ändringar i vattenförekomster i VISS 2019-05-21 Torsdag den 16/5 2019 gjorde vi ändringar i vattenförekomsterna i VISS.

  Ändringarna omfattar bara vissa utvalda vattenförekomster där vi såg att förbättringar behövde göras. Dessa förbättringar innefattar

  • uppdelning eller hopslagning av vattenförekomster,
  • lagade geografier i kartan,
  • ändrade ID-nummer,
  • byte av ansvarig myndighet,
  • ett antal nya vattenförekomster.

  På grund av tekniska problem dyker de nya vattenförekomsterna i nuläget inte upp som ett sökresultat om du använder den förenklade sökningen (sökrutan). Det går bara att leta upp de nya vattenförekomsterna med hjälp av funktionen ”Avancerad sök”. Vi jobbar med att hitta en lösning på problemet.

  Du är välkommen att kontakta VISS-Centrum om du har frågor om ändringarna.

  Hälsningar VISS-C

 • VISS underhåll16 maj 2019-05-15 Under morgon/förmiddag den 16 maj kommer VISS att ligga pga underhåll. Vi arbetar för att stoppet ska vara så kort som möjligt men vi räknar med att det tar hela förmiddagen.
  Alla delar av VISS kommer att beröras
 • VISS nyhetsbrev 2019-04-01 Tips om nya funktioner, för dig som arbetar i VISS.

  VISS nyhetsbrev april 2019

  Nyhetsbrevet skickas till länsstyrelsernas beredningssekretariat.
  Vill du också vara med på sändlistan?

  Anmäla dig via e-post till sara.ejvegard@lansstyrelsen.se

 • Världsvattendagen 22 mars 2019-03-22 Årets tema är "Leaving no one behind" och belyser frågan om hur vi alla ska få säker tillgång till rent vatten.

  Världsvattendagen den 22 mars varje år har som mål att lyfta frågor om vatten. Initiativet togs av FN:s generalförsamling år 1992.

  Läs mer om årets tema på FN:s webbplats Worldwaterday

   

 • Uppdatering av VISS 2019-03-19 Torsdag förmiddag 21 mars är VISS stängt på grund av uppdatering.
 • VISS på VAK 2019 2019-03-11 Prata VISS med oss på VAK-konferensen i Halmstad 13-14 mars!

  Du träffar oss vid monterplats 6, utanför ingången till kongressalen. I samma monter kan du också lära dig mer om GIS-stöd för små avlopp. Vi ses!

  Läs mer om VAK här: http://www.vattenavloppkretslopp.se/

 • Nya funktioner i VISS-kartan 2019-01-22 I början av januari stängdes den gamla VISS-kartan (vattenkartan) ner. Den finns nu inte längre kvar i kartgalleriet.

  Vi är glada att kunna erbjuda den nya kartan med smarta uppdateringar i form av fler funktioner. Dessa är:

  • Gå till koordinat – här skriver du in koordinater i antingen SWEREF, RT-90 eller WGS84 och dessa visas på kartan.
  • Skapa länk – tänd önskade lager och zooma in till önskad plats.Klicka på ”Skapa länk” så skapas en länk till just detta utseende på kartan. Länken går fint att bifoga i till exempel ett e-postmeddelande.
  • Lägg till data – med denna funktion kan du lägga till egna data till kartan. Format som stöds är antingen URL länkar till en ArcGIS Server/WMS-tjänst eller en egen shapefil i en ZIP-fil. ZIP-arkivet måste innehålla en .shp fil, en .dbf-fil och en .shx fil. Det får vara max 1000 objekt i shapefilen.
  • Rita – det går att rita egna objekt på kartan: Olika linjer och polygoner finns tillgängliga. Det går även att lägga till egna textetiketter. Det finns flera inställningsmöjligheter vad gäller färg och utseende.
 • Begränsad support under jul och nyår 2018-12-20 VISS-Centrum tar julledigt! Det innebär att det under perioden mellan fredag 21/12 till måndag 7/1 inte kommer finnas någon på plats för att svara på supportfrågor.

  Vi kommer ta tag i alla inkomna supportfrågor så fort vi kan efter ledigheten!

  God jul och gott nytt år!

 • Uppdatering av VISS 2018-11-27 VISS kommer att vara stängt på grund av uppdatering under torsdag (29/11) mellan kl. 08:00 - ca 12:00.

  VISS uppdateras med jämna mellanrum, och på torsdag förmiddag 29/11 är det stängt mellan 08:00- ca 12:00.

 • Uppdatering av VISS 2018-10-16 VISS kommer vara stängt p.g.a. uppdatering under onsdag (17/10) mellan kl 11.30 - ca 13.30.

  VISS uppdateras med jämna mellanrum, och på onsdag (17/10) kommer VISS vara stängt mellan kl 11.30-ca 13.30 för att föra in mindre ändringar och bugglösningar.

 • Kartorna på vattensidan 2018-10-03 Just nu är det problem att nå kartorna som finns på ett vattens sida. Problemet gäller bara sjöar.
  Kartorna som finns under fliken Kartor fungerar normalt.

  Vi arbetar på att hitta en lösning och rätta till problemet så snart som möjligt.

 • Ortofoton fungerar igen 2018-09-20 Nu fungerar det att visa ortofoton i kartorna igen.

  De tekniska problem som gjorde att ortofotona inte gick att visa är åtgärdade.  

 • Planerat driftstopp i VISS under valnatten 2018-09-06 Av säkerhetsskäl är VISS nedstängt under valdagens kväll och natt, 9–10 september.

  Från klockan 18.00 på söndagen 9 september till och med klockan 06.00 på måndagen den 10 september kommer VISS vara nedstängt. Går du in på VISS under denna tid kommer du bli omdirigerad till en temporär ompekningssida med information om när sidan förväntas vara uppe.

 • Uppdatering av VISS 2018-08-24 VISS kommer vara stängt p.g.a. uppdatering under onsdag (29/8) mellan kl 8.00 - ca 11.00.

  VISS uppdateras med jämna mellanrum, och på onsdag (29/8) kommer VISS vara stängt mellan kl 8.00-ca 11.00 för att föra in mindre ändringar och bugglösningar.

 • Begränsad support under sommaren 2018-06-21 VISS support har begränsad support under juli pga. semesterledigheter.

  Fr.o.m midsommar till vecka 32 har VISS support begränsad support. Enklare problem så som t.ex. problem med inloggningar och behörigheter ska fortfarande kunna lösas som vanligt, men svårar problem som inte är akuta kommer behandlas först i augusti. 

  Vi önskar er en trevlig sommar!

 • Nyheter efter uppdatering 2018-05-25 VISS uppdateras med jämna mellanrum med nya funktioner. I denna nyhet kan ni läsa vilka nyheter som kom med i senaste uppdateringen.

   

  • GDPR – Användare som har konto i VISS måste godkänna att vi hanterar personuppgifter.
  • Uppdaterad export som visar hur vilka vattenförekomster som har förändrats och vad de blir i nästa cykel. Hämt data->Exporter->Administrativa->XI-Vattenförändringar
  • Gränsvatten mot Norge har nu fått tillbaka sin länkning till Vann-Nett (Norges motsvarighet till VISS).
  • Exporterna Påverkansbedömningar och miljöproblem har fått med sig lite mer metadata.
  • Diverse små buggar
 • Uppdaterade användarvillkor i enlighet med GDPR 2018-05-16 I och med att EU:s datasskyddsförordning General Data Protection Regulation (GDPR) träder i kraft så behöver alla användare med konto i VISS godkänna att VISS hanterar personuppgifter.

  När man loggar in i VISS efter uppdateringen av VISS torsdag 24/5 så kommer man få en fråga om man godkänner att VISS hanterar personuppgifter. Gör man inte det så kommer så blir man inte inloggad i systemet. Avtalet kommer sedan finnas under mina sidor i VISS. Detta gäller bara för dig som har ett användarkonto i VISS, arbetar du i VISS utan ett användarkonto så behöver du inte göra någonting.

   

 • Uppdatering av VISS 2018-05-15 VISS kommer vara stängt pga uppdatering under torsdag (24/5) mellan kl 8.00-ca 11.00

  VISS uppdaterars med jämna mellanrum och på torsdag (24/5) kommer VISS vara stängt mellan kl 8.00-ca 11.00

 • Ny tema karta 2018-05-08 Nu finns en karta över de Kraftigt modifierade vatten som ingår i Vattenmyndigheternas samråd under kartfliken i VISS.
 • Nyheter i VISS 2018-05-04 Efter sennaste uppdateringen har följande nya funktioner tillkommit

  Tidigare vatten

  Nu kan man se vilket vatten som en Preliminär vattenförekomst i förvaltningscykel 3 var i förvaltningscykel 2 och Vise versa. Genom modulen "Länk till tidigare vatten"- Om en vattenförekomst eller övrigt vatten heter under förändring så betyder det att den kommer att ändras i nästa cykel och det finns en länk till de vatten som den blir i modulen "Länk till preliminär vattenförekomst .

  Åtgärders listor hopfällda

  Numera är åtgärderna hopfällda från början så man får klicka på dem för att de skall fällas ut och synas.

  Ny modul

  På vattenförekomster som är utpekade som kraftigt modifierade vatten finns en ny modul som heter "Kraftig modifierat vatten" Med information kring detta och kopplingar till MKN.

  Fler bakgrundskartor i Nya vattenkartan

  - Topografiska webbkartan nedtonad

  - Ortofoto

 • Samråd kraftigtmodifierade vatten 2018-05-02 Idag öppnar Vattenmyndigheternas samrådet om förslag på nya miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten

  Idag öppnar Vattenmyndigheternas samrådet om förslag på nya miljökvalitetsnormer för kraftigt modifirade vatten. På de vattenförekomster som ingår i samrådet kommer man se två nya moduler. En med förslagt till ny miljölvalitetsnorm och en modul som heter kraftigt modifierat vatten som innhåller underlaget till normsättningen.

  Man kan lämna synpunkter på själva vattenförekomsten eller vi samråds kommentars funktionen på första sidan. Där finns även en karta på vilka vattenförekomster som ingår i samrådet.

  Läs mer om samrådet och underlaget på Vattenmyndigheterna.se

 • Extra uppdatering 26/4! 2018-04-25 Vi behöver göra en extra uppdatering den tor 26/4 8.00-ca 9.00. Så då kommer VISS ligga nere.
 • Uppdatering av VISS 2018-04-18 VISS kommer vara stängt pga uppdatering under Onsdag (25/4) mellan 8.00-ca 11.00

  VISS uppdaterars med jämna mellanrum och nu på onsdag (25/4) kommer VISS vara stängt mellan 8.00-ca 11.00

 • Nya funktioner i VISS 2018-04-06 Vid senaste uppdateringen kom en rad nya funktioner ut i VISS som rör exporter, typning, vandringshinder på påverkanskällor och miljöövervaknings visning av prioriterade ämnen.

  Exporter med dubbla id system

  Efter införandet av de nya id systemet i VISS så har det efterfrågat att få id på vatten i båda systemen i olika exporter.

  Nu får man med båda id systemen i följande exporter.

  • Påverkanskällor Ytvatten.
  • Påverkanskällor Grundvatten.
  • Parameterbedömningar
  • Parameterbedömningar Ytvatten
  • Parameterbedömningar Grundvatten
  • Parameterbedömningar typningsparametrar
  • Miljöproblem Ytvatten
  • Miljöproblem Grundvatten

  MKN

  • MKN (importanpassad)

  Skyddade områden

  • Skyddade områden - vatten.

  Typningsparametrar

  Nu har typningsparametarna fått en egen export och import. Detta beror på att det kommer tillkomma en rad nya fält i klassningen. Hur typningen skall gå till kommer KA informera om.

  Vandringshinder från Biotopkarteringsdatabasen kan kopplas på påverkanskällor

  Nu kan man lägga till vilka vandringshinder från biotopkarteringsdatabasen som gör att konnektiviteten är betydande påverkan. Det är på samma sätt som man tidigare kunde koppla in miljöfarlig verksamhet och förorenade områden (EBH objekt).

  Struktur av parametrar i undersökningar på övervakningssidorna

  Nu är visningen av strukturen av parametrar i undersökningarna på övervakningssidorna cykelhanterad. Detta innebär att vi kan visa upp ett ämna under rätt överliggande kvalitetsfaktor i rätt cykel. Tex Arsenik som har flyttat kommer nu kunna visas upp under rätt struktur i alla cykler.

  Samrådskartor

  För miljögiftssamrådet finns nu en karta över vilka vattenförekomomster som ingår i samrådet. Detta kommer även finnas för KMV samrådet senare i år.

   

 • Uppdatering av VISS 2018-03-26 VISS kommer vara stängt pga uppdatering under Onsdag (28/3) förmiddag men öppnar igen efter lunch.

  VISS uppdaterars med jämna mellanrum och nu på onsdag (28/2) kommer VISS vara stängt under förmiddagen och beräkanas öppna igen runt lunch.

 • Utbildningar om VISS 2018-03-23 Vill du lära dig mer om hur du kan använda VISS och kartan i VISS? Få en bättre kunskap om vad som finns i VISS och hur du hittar det? Då har du möjligt att vara med på något av de utbildningspass som vi kommer hålla i April.

  I april så kommer vi hålla 4 utbildningstillfällen, 2 för kartan och 2 för att hitta i VISS. Samtliga pass är gratis att delta på och vänder sig till alla som vill veta mer om VISS och som har ingen eller liten kunskap om VISS. Passen fungerar även för dig som har mellanstor kunskap om VISS även vissa delar kan vara repetetion.

  Alla pass och anmälningsformulär hittar ni här:

  http://extra.lansstyrelsen.se/viss/Sv/lar-dig-anvanda-viss/webbutbildningar-i-viss/Pages/default.aspx

  Skulle ni inte se några pass så klicka fram till april månad i kalendern i högerdelen av sidan.

   

 • MKN visas inte 2018-03-04 Det är just nu problem att visa Miljökvalitetsnormer i VISS. Problemen väntas vara åtgärdade senast 6/3. MKN kan exporteras via "Hämta data" och ses via kartskikt.
 • Ny sökfunktion 2018-02-26 Nu kan man söka ut kraftigt modifierade vatten, konstgjorda vatten och naturliga vatten i avancerad sök och exporter.

  Nu kan man välja att söka ut vattenförekomster som är klassade som naturliga, kraftigt modifierade och konstgjorda i olika kombinationer på vattenförekomster. Väljer man kraftigt modifierade vatten så får man upp ett extraval för av vilket skäl vattnen är utpekade, tex. vattenkraft

 • Vattenkartan i ny tappning 2018-02-12 Nu finns en ny version av vattenkartan med samma innehåll som den gamla Vattenkartan (i Silverlight). Den nya fungerar i de flesta webbläsare och på mobila enheter.

  Den nya kartan har dock ännu inte riktigt alla funktioner som finns i gamla varianten av Vattenkartan så därför kommer vi ha kvar båda parallellt under en övergångsperiod. Ni hittar den under fliken Kartor högst upp på sidan.

 • Nya kartfunktioner i Enkla kartan 2018-01-24 Nu har enkla vattenkartan fått utökad funktionalitet med en ny utskriftsfunktion samt förbättrad sökfunktionalitet.

  Uskriftsfunktionen hittas i verktygslisten uppe till höger, mellan mäta och lagerlistan. Vid klick på skrivaren öppnas en meny där flera inställningar kan göras:

  • Karttitel - här skriver du kartans titel  
  • Norrpil, skalstock och Inkludera teckenförklaring - bocka i rutan om dessa skall fogas till utskriften.
  • Separat teckenförklaring - teckenförklaringen skrivs ut på en egen sida
  • Layout - välj A4, A3 eller MAP_ONLY (då skriver du själv in bredd och höjd under avancerat) 
  • Format - välj utskrfitsformat t.ex. PDF eller JPG mm.
  • Skala - Välj skala för utskriften, förinställt är 1:50 000. Du ser att utskriftsområdet ändras i kartan när du byter skala. 

  När du klickat skriv ut tar det en stund att skapa utskriften, när den är klar ser du den under valen och du kan öppna filen. Knappen avancerad är endast relevant om du angett layouten MAP_ONLY. 

  Lagerlistan har nu en sökfunktion längst upp. I den kan du med fritext söka efter innehåll i lagerlistan. Klicka på ett lager i träfflistan så markeras lagret med grått i listan så du ser var det finns. 

  Sökfunktionen uppe till vänster har nu kopplats till en ny sökresultatlista som öppnas i samband med sökningen. Där kan du välja bland sökträffarna som grupperas efter lager - vänsterklicka på den träff du vill zooma in kartan till. Om du klickar på knappen export så skapas en Excelfil med sökträffarna där alla attribut kommer med. 

 • Begränsad support under jul- och nyårsledigheten. 2017-12-18 VISS support önskar en God Jul och ett Gott Nytt År!
 • Nya nedladdningstjänster i geodataportalen 2017-12-15 Nu finns fler geodata från VISS tillgängligt på Länsstyrelsernas geodataportal, under Vattenmyndigheterna.

  Nya geodata som är tillgängliga för nedladdning är avrinningsområden, nya vattenförekomster samt åtgärdsplatser. Klicka på info-symbolen för respektive geodata för att läsa mer om innehållet.

  Direktlänk till GeodataKatalogen.

 • Bättre kartor i VISS 2017-12-15 VISS har inbäddade kartor som visar var vatten, stationer med mera finns. Kartorna har tidigare bara varit interaktiva i vissa webbläsare. Genom den nya tekniken går det nu att zooma in och ut i kartorna i alla webbläsare, mobiler och surfplattor.

  Du får enkelt upp information för allt vatten genom att klicka på det valda området. Där får du även en länk till vattnets sida i VISS – en praktisk funktion som underlättar att navigera bland vattnen i det område man är intresserad av.

  Bakgrundskartan är ersatt med Lantmäteriets topografiska webbkarta vilken regelbundet uppdateras med ny information.

 • Samråd om miljögifter 2017-11-01 Från den 1 nov 2017 till den 30 april 2018 pågår samråd om miljögifter. I VISS kan du lämna samrådssynpunkter.

  Klicka på Lämna synpunkter i VISS för att söka fram vattenförekomster som ingår i samrådet. Där kan du välja att lämna en synpunkt för ett eller flera vatten. Du kan också gå in på en vattenförekomsts sida och därifrån gå vidare till formuläret för att lämna synpunkter om samrådsunderlaget för det vattnet.

  Samrådet gäller för bedömningar om miljögifter i Förlängning av förvaltningscykel 2. Du kan inte lämna synpunkter på annat material i VISS. För att se vad som ingår i samrådet och gå vidare för att lämna synpunkter på det måste du därför välja Förlängning av förvaltningscykel 2 högst upp på vattnets sida i "Val av förvaltningscykel". 

 • Ny Enkel karta 2017-10-18 Nu finns en ny version av Enkla kartan. Som tidigare innehåller den vattenindelningar, miljökvalitetsnormer och statusklassningar. Du hittar den i fliken Kartor.

  Den nya kartan är byggd i ny teknik och fler funktioner kommer att komma. Bland annat väntas utskriftsfunktion och tydligare lagervisning komma till under hösten.

  Det finns även en ny Film om enkla kartan

 • Begränsad support tis-ons 2017-09-11 Möjligheterna till support kommer att vara begränsade tisdag den 12/9 och onsdag den 13/9. Mail besvaras senast den 14/9.
 • VISS stängt 7/9 fm 2017-09-05 VISS kommer att vara helt stängt under torsdag 7 september 2017 08:00 - ca 10:00 7 september 2017 på grund av uppdatering och underhåll.
 • Byte av aktiv förvaltningscykel 2017-08-31 Under 2017 och 2018 pågår två förvaltningscykler samtidigt, men bara en kan vara aktiv/gällande i VISS. Läs mer om tidplanen här.

  Under 2017 och 2018 pågår två förvaltningscykler samtidigt. Dels har Förvaltningscykel 3 inletts och samtidigt pågår Förlängning av förvaltningscykel 2. Detta kommer att påverka VISS och arbetet med att lägga in data i VISS, eftersom endast en cykel åt gången kan vara aktiv. Läs mer om Förvaltningscyklerna i VISS i nyheten från 2017-04-11 här.

  Vilken cykel som är aktiv kommer att växlas enligt följande schema:

  September: 1 sept - 1 okt Förlängning av förvaltningscykel 2

  Oktober: 2 okt - 31 okt Förvaltningscykel 3

  November-December: 1 nov - 2 jan 2018 Förlängning av förvaltningscykel 2

  Januari-Augusti 2018: Förvaltningscykel 3

  September 2018: Förlängning av förvaltningscykel 2

  Oktober och framåt: Förvaltningscykel 3

  Vad spelar det för roll vilken förvaltningscykel som är aktiv?

  Vilken cykel som är aktiv påverkar vad som kan och ska läggas in i VISS och när det ska göras. Vattenmyndigheterna informerar om vad som ska läggas in och när. Det är viktigt att kontrollera vilken cykel som är aktiv eftersom data märks upp med den cykel som var aktiv när data lades in. Om en klassning som ska läggas in i Förvaltningscykel 3 läggs in när Förlängning av cykel 2 är aktiv kommer den att hamna fel. 

  Delar som påverkas av aktiv cykel är: Statusklassningar, Miljöproblem, Påverkanskällor, Miljökvalitetsnormer, Förbättringsbehov, Namn på vatten, Miljöövervakning (koppling station – vatten).

  Delar som ännu inte är styrda av aktiv cykel och kan läggas in när som helst utan att det påverkas av vilken cykel som är aktiv är: Referenser, Åtgärder, Åtgärdsflaggor, Arbetsflaggor för åtgärder, Miljöövervakning (exkl. koppling station – vatten). Var uppmärksam på att fler delar kan komma att bli cykelstyrda under 2018, information om det kommer ut i nyhetsbrev.

  Under de timmar som byte av aktiv cykel pågår kommer det inte vara möjligt att lägga in data i VISS. Nyhet om det kommer då att finnas på VISS startsida.

  Lättare att göra rätt

  Den 7 september kommer det att komma in funktioner i VISS som gör det lättare att göra rätt.

  • Vid manuell inmatning och import av cykelstyrda delar kommer det finnas information om vilken förvaltningscykel som är aktiv och som data kommer att läggas in i. 
  • Valet ”Senaste bedömning” kommer att finnas i export och sökfunktioner där det även går att välja en specifik förvaltningscykel. Med valet Senaste bedömning får du alltid ut den senast inlagda informationen för varje parameter eller motsvarande oavsett vilken cykel den tillhör. Det är också på gång med nya kartskikt med senaste bedömning. 

   

   

 • Begränsad support under sommaren 2017-06-24 Vecka 28-30 kommer ingen support att ges från VISS-centrum. VISS-Centrum önskar alla en glad sommar!
 • Nytt ID-system 2017-06-23 Den nya uppsättningen vattenförekomster i cykel 3 innehåller en ny typ av ID-system.

  Alla vatten kommer även i Cykel 3 att ha ett VISS EU_CD, det ID enligt formen SEXXXXXX-XXXXXX som hittills har använts. Det nya ID-systemet för vatten benämns i VISS som MS_CD och har formen WAXXXXXXXX.

  Du kan söka på både VISS EU_CD och MS_CD och länkar som innehåller VISS EU_CD kommer fortsatt att fungera. Båda ID-systemen kommer kunna användas vid importer. Vid export väljer du vilket ID-system som ska användas. MS_CD är det ID som kommer att vara standard i VISS, du rekommenderas därför att börja använda det.

   

 • Förvaltningscykel 3 är igång i VISS! 2017-06-22 Nu är Förvaltningscykel 3 aktiverad i VISS.

  Du kan läsa om vattenförvaltningens arbete i cykler i Vattenmyndigheternas introduktion till vattenförvaltning.

  Ny indelning av vatten

  De vattenförekomster som föreslås gälla för arbetet i förvaltningscykel 3 (2017-2021) finns nu i VISS. Större delen av vattenförekomsterna är oförändrade. Du kan se nya förekomster genom att söka i Förvaltningscykel 3 efter Preliminär vattenförekomst i det område du är intresserad av.
   

 • VISS öppet igen 2017-06-09 VISS är återigen tillgängligt efter ett längre driftstopp. Som användare måste du byta lösenord. Vi beklagar de störningar som detta medfört.

  Tyvärr har driftstoppet medfört att alla användare måste byta lösenord. Så här gör du för att byta lösenord: 

  1. Logga in i VISS (och VISStest om du använder denna)
  2. Här kommer ett meddelande att ett nytt lösenord kommer skickas till din e-postadress
  3. Ta det nya lösenordet och  logga in igen i VISS.
  4. Nu kan du använda VISS som vanligt. Om inte kontakta viss_support@lansstyrelsen.se
  5. Vill man ha ett annat lösenord än det man fått kan man gå in på mina sidor och ändra det där.
 • Nya utbildningsfilmer för VISS 2017-05-04 VISS har nu en Youtubekanal med korta utbildningsfilmer om systemet.

  I VISS youtubekanal publicerar vi korta instruktionsfilmer om vilken information du kan hitta i VISS och ger olika söktips. Du behöver inte se filmerna i en viss ordning. Är du helt ny i systemet rekommenderar vi att följa nummerordningen.

  Har du några frågor kring VISS eller saknar någon film är du välkommen att kontakta oss på viss_support@lansstyrelsen.se

  Länk till VISS youtubekanal - VISS Vatteninformationssystem Sverige

   

   

 • Problem med kartlager 2017-04-12 Det är problem med kartlagren idag onsdag. Problemen ska förhoppningsvis vara lösta imorgon torsdag.
 • Vattenförvaltningscykler-Nyhet i VISS! 2017-04-11 Nu lanseras nya funktioner som gör att VISS blir bättre anpassat efter 6-årscyklerna som Vattenförvaltningen bedrivs i.

  Arbetet med vattenförvaltning drivs i förvaltningscykler om sex år, där olika arbetsmoment återkommer. Du kan läsa mer på Vattenmyndigheternas webbplats om hur arbetet bedrivs.

  Nu anpassas VISS efter dessa förvaltningscykler så att du enklare kan följa pågående cykel och gå tillbaka och titta på material i avslutade cykler.

  Du kommer att kunna välja mellan följande cykler:

  Förvaltningscykel 1 (2004-2009)
  Avslutades med beslut 2009

  Förvaltningscykel 2 (2010-2015)
  Avslutades med beslut 2016

  Förlängning av förvaltingscykel 2 (2016-2018)
  Genomförs på grund av Ändringar i Havs- och vattenmyndighetens föreskrift HVMFS 2013:19. Samt ny vägledning om kraftigt modifierade vatten. Avslutas 2018 efter samråd vintern 2017/2018.

  Förvaltningscykel 3 (2017-2021)
  Kommer att startas upp sommaren 2017

  Exempel på där du kan använda de nya funktionerna

  - Du kan filtrera med "Förvaltningscykel" under Avancerad sök och Hämta data.

  - På vatttenförekomsternas sidor kan du välja vilken förvaltningscykel du vill se information om. Om du inte gör något val är informationen som visas på sidan inställd på ”Senaste bedömning” som visar den mest aktuella informationen oavsett i vilken förvaltningscykel den är inlagd. I förvaltningscykel 1 och 2 ser du beslutade Miljökvalitetsnormer och information som gällde när cykeln avslutades. I pågående och framtida cykler ser du det som hittills har lagts in i den cykeln.

  - Val av förvaltningscykel finns också på Områdesstatistik, vilket gör att du kan se och jämföra statistik för olika cykler och områden.

   

  Mer information om förvaltningscyklerna i VISS kommer att komma ut. Hör gärna av dig till viss-support@lansstyrelsen.se om du har frågor eller funderingar.

 • VISS stängt tisdag 11 april 2017-04-05 OBS! Nytt datum. VISS kommer att vara helt stängt under tisdagen 11 april 2017 på grund av uppdatering och underhåll.

  För åtkomst till data kan http://visstest.lansstyrelsen.se/ användas.

 • Störningar på kartan 2017-03-23 Det är störningar på kartan just nu. Arbete för att lösa detta pågår.

  Det är tekniska problem med kartservrarna just nu vilket påverkar kartorna i VISS. Vi arbetar på att få ordning stabiliteten igen så snabbt som möjligt. Vi kan just nu inte lämna ett tidsestimat om när kartorna är uppe igen. Under den här perioden så kan kartorna fungera till och ifrån.

 • LIVE-visningar av VISS i april! 2017-03-03 LIVE-visningar av VISS i april! Passa på att uppdatera din kunskaper i VISS eller om du är helt ny i systemet. Webbutbildningarna är öppna för alla som har tillgång till Lync/Skype-teknik och vill lära sig mer om VISS och kartan i VISS.

  Snart drar vi igång två olika LIVE-visningar som handlar om hur du söker i VISS och hur kartan fungerar. Passa på att anmäla dig redan nu, första passet om VISS är den 5 april.

  För att kunna vara med på ett utbildningspass krävs att du har Lync eller Skype för företag och ett headset till din dator. Alla pass är kostnadsfria och riktar sig till dig som vill lära sig mer om VISS.

  Vårens LIVE-visningar (alla pass är cirka kl.10-11.30):

  6/4 Hitta i VISS

  19/4 Hitta i VISS

  5/4 Använda kartan i VISS

  20/4 Använda kartan i VISS

  Mer information och anmälan hittar du på VISS-Hjälp.

 • Nya miljökvalitetsnormer 2017-02-24 Nu finns miljökvalitetsnormer som beslutades december 2016 inlagda i VISS. Dessa gäller tills nya normer beslutas, planerat år 2021.
 • Förvaltningsplaner beslutade 2016-12-21 Vattendelegationerna har nu tagit beslut om nya förvaltningsplaner. I och med det ändras visningen av Miljökvalitetsnormer i VISS.

  Läs mer om besluten och hitta beslutsdokument på vattenmyndigheternas webbplats.

  I och med besluten övergår Förslag till miljökvalitetsnorm till Miljökvalitetsnorm i VISS. Från och med den 21 december 2016 kommer det därför endast att visas en Miljökvalitetsnorm på vattenförekomsternas sidor. Den norm som visas är den beslutade och gällande. Version på de beslutade normerna kommer att uppdateras från Arbetsmaterial till Fastställd i VISS i Januari 2017. Normerna finns nu i både den enkla och den avancerade kartan, i den avancerade finns de under rubriken "Miljökvalitetsnormer 2016".

 • Kan förekomma störningar på VISS i helgen 2016-11-17 I helgen den 25-27 november med start fredagen den 25 klockan 18.00 är det servicehelg. Det kan under denna period förekomma störningar på VISS.
 • Nytt i VISS 2016-11-11 Efter oktober månads uppdatering finns en hel del nyheter i VISS

  Version på klassningar döljs för icke inloggade
  En klassning/bedömning i VISS kan ha olika versioner:

  • Fastställd
  • Arbetsmaterial
  • Internt arbetsmaterial.

  Internt arbetsmaterial syns endast för inloggade användare. Nu döljs informationen om vilken version en klassning har för alla som inte är inloggade. Detta för att Vattenmyndigheterna har beslutat att klassningar inte ska fastställas, utan den senaste klassningen är alltid den giltiga. Det är därmed inte relevant information vilken version klassningen har.

  Status visas högst upp på vattenförekomsternas sidor
  Nu visas utöver miljöproblem även en sammanfattning av aktuell statusklassning nedanför kartan på vattenförekomsternas sidor.

  Relaterade länkar vatten i samma Åtgärdsområde
  På vattenförekomsternas sidor finns det sedan tidigare möjlighet att öppna relaterade länkar, till vatten i samma område och till statistik för dessa områden. Nyhet där är nu en länk till listning av vatten i samma åtgärdsområde.

  Bara fungerande länkar till SLU Miljödata Mark-Vatten- och Miljödata
  Till databasen SLU Miljödata MVM, som innehåller mätdata för flera parametrar i sötvatten, finns det länkar får VISS. Antalet länkar har nu begränsats till att endast visas där det finns en upprättad koppling mellan stationen i VISS och stationen i Miljödata MVM. Tidigare har länkar visats på alla stationer i VISS som skulle kunna finnas i Miljödata MVM, oavsett om koppling funnits eller ej. Om det inte funnits kopplad station har länken från VISS endast lett till ett meddelande om det. Nu visas istället endast länkar som leder till en faktisk station i Miljödata MVM. Länkarna visas i form av en databassymbol på program och stationer, t.ex. på denna station – Ören mitt.

  Länkar till SHARK
  Länkning till mätdata i databasen SMHI SHARK (mätningar i havet) har tidigare bara funnits på övervakningsstationssidorna. Nu finns länkningarna på alla relevanta övervakningssidor enligt samma principer som läkningarna till SLU Miljödata MVM. Så nu dyker länksymbolen upp på miljöövervakningssidorna, i miljöövervakningsmodulen på vattensidan och där stationer är inkopplade på en klassning. Just nu funkar länkarna bäst på biologiska parametrar men vi skall i samarbete med SMHI förbättra länkningen till fysikalisk-kemiska parametrar.

  Gränssnitt på referenser
  Vi har uppdaterat gränssnittet för hur vi visar upp referenser som finns på allmän beskrivning. Nu är det renare och enklare att titta på referenserna och det går även att expandera dem för att se mer information om dem.

   Kemisk status för utsjövatten i kartan
  I Avancerade kartan finns nu skikt för kemisk status även för vattenkategorin utsjövatten, det vill säga vatten 1-12 nautiska mil utanför kustlinjen.

 • Grattis VISS 10 år! 2016-10-04 Nu är det är tio år sedan som VatteninformationsSystem Sverige skapades. Alla människor berörs av vatten och det finns ett stort engagemang för att bevara och skydda vatten. Ett stort engagemang har också präglat VISS 10-åriga liv.

  VISS är en databas som utvecklats av Vattenmyndigheterna och Länsstyrelserna i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten. Niklas Holmgren, vattenstrateg på vattenmyndigheten för Södra Östersjön var med och startade upp systemet.
  - Från att ha varit en skiss på en whiteboardtavla till att systemet används av 100 000 personer årligen har varit en fantastiskt spännande resa, säger han.

  Ett verktyg för att nå bättre vatten
  VISS innehåller idag information om Sveriges större sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten. VISS finns för dig som dagligen arbetar med vattenfrågor, men informationen är också tillgänglig för allmänheten.

  Henrik Lindblom är en av administratörerna för VISS och har också varit med sedan begynnelsen.
  - Jag är oerhört stolt över att vara en del av detta och glad att vi har så många användare idag som har nytta av informationen i VISS.

  Systemet utvecklas ständigt och senaste nytt är att delar av havsmiljödirektivet presenteras i VISS. Läs mer om havsmiljödirektivet i VISS. 

  Läs mer om VISS

 • Ingen support under v. 30 2016-07-08 Mellan den 15 och 25 juli kommer VISS-supporten att vara obemannad. Frågor till supportmailen besvaras tidigast tisdag 26 juli.
 • Havsmiljöförvaltning i VISS 2016-06-10 I VISS presenteras nu delar av Sveriges havsmiljöförvaltning, som bedrivs i överensstämmelse med EU:s Havsmiljödirektiv.

  Du hittar sidorna under fliken Avancerad sök – Områden enligt havsmiljödirektivet. Välj något av Sveriges förvaltningsområdena Nordsjön och Östersjön.

  På förvaltningsområdenas sidor presenteras geografin och resultatet av tre delar i den första förvaltningsperioden: Deskriptorer och kriterier för vad god miljöstatus är, Miljökvalitetsnormer och Åtgärdsprogram för havsmiljön. Klicka på rubrikerna för att få fram underliggande nivåer och mer information.

  Kriterier för vad god miljöstatus är och Miljökvalitetsnormer ska för att möjliggöra uppföljning ha tillhörande indikatorer och bedömningsområden. Bedömningsområdena är resultatet av flera geografiska indelningar av förvaltningsområdena och varje område har varsin sida i VISS där deras utbredning presenteras. På alla områdens sidor kan du till höger om kartan se hur de relaterar till andra områden, till exempel i vilken havsbassäng ett utsjövatten eller en kustvattentyp ligger.

  Läs mer om geografiska indelningar på VISS-Hjälp.

  Lär dig om havsmiljöförvaltningen genom att läsa i VISS-hjälp och på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats.

 • Badplatser visas i VISS 2016-06-09 Nu kan du se vilka större Badplatser som finns i en vattenförekomst, samt klicka dig vidare till mer information om dem.

  Genom samarbete med Havs- och Vattenmyndighetens webbplats Badplatsen kan du nu se Badplatser i VISS på sidorna för de vattenförekomster som de ligger i. Du ser badets senaste klassificering av badvattenkvalitet och kan klicka dig vidare till badplatsens sida i Badplatsen där det kan finnas provtagningsdata, beskrivning, bilder, riskbedömning mm. Det är bara EU-bad som visas i VISS, läs mer om klassificeringen och vilka badplatser som är EU-bad.

  Även på skyddade områden enligt badvattendirektivet, det finns ett för varje EU-bad, visas badplatsen på samma sätt som på vattenförekomsten. Badplatserna ligger i en egen ruta på vattenförekomstens respektive det skyddade områdets sida. Om det inte finns några EU-bad i vattenförekomsten visas inte rutan.

  Exempel vattenförekomst med badplatser: Storvättern

  Exempel skyddat område enligt badvattendrirektivet: Vättern, Domsand

 • Webbutbildningar i VISS 2016-04-11 LIVE-visningar av VISS i maj! Passa på att uppdatera din kunskaper i VISS eller om du är helt ny i systemet. Webbutbildningarna är öppna för alla som har tillgång till Lync-teknik och vill lära sig mer om VISS och kartan i VISS.

  Snart drar vi igång två olika LIVE-visningar som handlar om hur du söker i VISS och hur kartan fungerar. Passa på att anmäla dig redan nu, första passet om VISS är den 10 maj.

  För att kunna vara med på ett utbildningspass krävs att du har Lync och ett headset till din dator. Alla pass är kostnadsfria och riktar sig till dig som vill lära sig mer om VISS.

  Vårens LIVE-visningar (alla pass är cirka kl.10-11.30):

  10/5 Hitta i VISS

  18/5 Hitta i VISS

  19/5 Använda kartan i VISS

  26/5 Använda kartan i VISS

  Mer information och anmälan hittar du på VISS-Hjälp. 

   

   

 • Miljökvalitetsnormer för 2009–2015 gäller fortsatt 2016-02-01 Beslut om de nya åtgärdsprogrammen och MKN har skjutits upp. Här förklarar vi vad som gäller nu.

  Vi får många frågor om bland annat vilka miljökvalitetsnormer som gäller nu. Detta då de nya åtgärdsprogrammen och normerna skulle beslutats den 22 december 2015.

  Eftersom Vattenmyndigheterna och Vattendelegationerna har begärt att Regeringen skall överpröva dessa delar så har de inte kunnat ta beslut om nya normer och nya åtgärdsprogram.

  Den 19 november beslutade regeringen att pröva åtgärdsprogram för vatten för kommande sexårsperiod 2016-2021, cykel 3 i vattenförvaltningen. Prövningen kommer att ske under våren 2016. Läs mer på regeringens webbplats.

  Regeringen har beslutat att åtgärdsprogram som avser perioden 2009–2015 för de fem vattendistrikten ska gälla fram tills omprövning har skett och beslut om fastställande tas. Läs mer på vattenmyndighetens webbplats.

  Beslutet innebär att miljökvalitetsnormer som avser perioden 2009–2015 fortsatt gäller.

  När du är inne på en vattenförekomsts sida i VISS ser du de miljökvalitetsnormer som är gällande i rutan ”Miljökvalitetsnorm”. Förslaget till MKN visas i rutan ”Förslag till Miljökvalitetsnorm”.

 • Nedladdning av klassningar 2016-01-31 Nu finns möjlighet att ladda ner vattenförekomster med de senaste klassningarna som shapefiler

  Filerna finns på Länsstyrelsernas nedladdningssida och tillhandahålls i shapeformat i referenssystemet SWEREF 99 TM. På webbsidan under rubriken ”Övriga” finns fyra stycken zipfiler, en per vattenkategori:

  • VISS kustvatten senaste klassningarna
  • VISS sjöar senaste klassningarna
  • VISS vattendrag senaste klassningarna
  • VISS grundvatten senaste klassningarna

  Varje zipfil innehåller en lyrfil (ArcMap 10.3) med symbologi, en beskrivande textfil samt ett Excelblad med förklaringar till attribut. 

  När du lägger till lyrfilen i ArcMap måste du peka om källan för shapefilen. I ArcMap 10.3 görs detta enklast genom att dubbelklicka på det röda utropstecknet framför ett lager och peka ut den nya platsen.  Om man gör på detta sätt kommer alla lager i gruppen automatiskt att pekas om. Klassningarna från VISS uppdateras varannan dag.

  Innehåll ytvatten (kustvatten, vattendrag och sjöar):

  - ekologisk (naturliga vatten) och kemisk status samt potential (konstgjorda och kraftigt modifierade vatten) 

  - tillförlitlighet övergripande status

  - vilka kvalitetsfaktorer som ligger till grund för statusklassningarna

  - vilka miljöproblem som klassats för vattenförekomsterna

  - riskbedömning att ekologisk och kemisk status inte uppnås

  - Länk till vattensidan i VISS

  Innehåll  grundvatten:

  - kvantitativ och kemisk status

  - tillförlitlighet övergripande status

  - vilka kvalitetsfaktorer som ligger till grund för statusklassningarna

  - riskbedömning att kvantitativ och kemisk status inte uppnås

  - Länk till vattensidan i VISS

   

 • Nya filmer om VISS 2015-09-10 Nu finns det nya korta instruktionsfilmer om VISS tillgängliga på Youtube.

  VISS är ett stort system som kan vara svårt att navigera runt i. Därför har vi gjort några korta instruktionsfilmer på olika delar i VISS. Hör gärna av dig om du saknar någon film!

  Kontakt: viss_support@lansstyrelsen.se

  Länk till filmer på youtube.

 • Vattenskyddsområden synliga i VISS 2015-06-05 På de vattenförekomster som är skyddade enligt dricksvattenförsörjningen finns nu information om vat
 • Direkt koppling i VISS till övervakningsdata från SLU 2015-06-05 Nu är det möjligt att i VISS direkt komma till stationen i datavärdens (SLU) system och kunna ladda ner data

  Under följande sidor och stycken finns denna koppling direkt till SLU.
  Visas även med en liten symbol.

 • Ändring av vattenkategori 2015-05-29 Övergångsvatten blir kustvatten

  Sverige har 21 vattenförekomster av kategorin övergångsvatten. Havs- och Vattenmyndigheten och Vattenmyndigheterna har bestämt att denna vattenkategori inte längre ska användas i Sverige. Dessa förekomster kommer fortsättningsvis hamna under kategorin kustvatten.

  Detta innebär bland annat att övervakningsstationer som hade informationen att de mätte övergångsvatten, nu mäter kustvatten.

  Ingen annan information om vattenförekomsterna har ändrats.

 • Uppdatering av VISS 2015-05-05 Torsdag 7/5 är VISS stängt mellan 8.00 - 9.00 för uppdatering. Förhoppningsvis är VISS uppe redan in
 • VISS-kartan fungerar inte i Google Chrome 2015-04-21 Google har i den senaste versionen av Chrome (v42) spärrat Silverlight som plugin

  Rekommendationen är att använda webbläsarna Internet Explorer eller Firefox som båda har stöd för Silverlight - om du använder någon av dessa fungerar VISS-kartan som vanligt. Observera också att mobiler och surfplattor inte har stöd för några plugins - inklusive Silverlight. Enkla kartan i VISS använder sig inte av Silverlight så den går att använda på alla plattformar och webbläsare. Det går även utmärkt att använda enkla kartan i mobiler och surfplattor - den har även ett mobilanpassat gränssnitt. 

 • Störningar på VISS 2015-04-17 Den 17-19 april kommer länsstyrelsernas IT-enhet att ha en serviceperiod. Detta kan medföra att VISS
 • VISS uppdatering 1 april 2015-03-31 Mellan 8.00 och 9.00 den 1 april så uppdateras VISS. Under den tiden kommer VISS vara avstängt.

  Detta är en planerad uppdatering av VISS och förhoppnignsvis kommer VISS inte vara nere under hela den perioden.

 • Fler LIVE-visningar i VISS 2015-03-20 Eftersom intresset för LIVE-visningarna i VISS var så stort, erbjuder vi ytterligare fyra pass i apr

  Fler LIVE-visningar av VISS i april

  Passa på att uppdatera din kunskaper i VISS eller om du är helt ny i systemet. Webbutbildningarna är öppna för alla som har tillgång till Lync-teknik och vill lära sig mer om VISS och kartan i VISS.

  Vi välkomnar länsstyrelser, kommuner, vattenråd och intresserad allmänhet till webbutbildningarna.

  Vårens Live-visningar (alla pass är kl.10-11.30):

  15/4 Använda kartan i VISS

  16/4 Hitta i VISS

  21/4 Använda kartan i VISS

  22/4 Hitta i VISS

   

  Mer anmälan och information finns på VISS-Hjälp.

 • Störningar på VISS 6-8/3 2015-03-06 Under helgen 7-8 mars med start på fredag kommer länsstyrelsernas IT genomföra underhåll.
 • LIVE-visningar i VISS 2015-02-13 Utbildningarna i VISS är öppen för alla som vill lära sig mer om vad VISS är, hur man kan arbeta med

  I mars blir det favorit i repris! Vi kommer att ha två olika LIVE-visningar som handlar om hur du söker i VISS och hur kartan fungerar. Passa på att anmäla dig redan nu, första passet handlar om kartan och är den 3 mars.

  För att kunna vara med på ett utbildningspass krävs att du har Lync och ett headset till din dator. Alla pass är kostnadsfria.

  Mer information och anmälan hittar du på VISS-Hjälp.

 • Driftstörningar i helgen 2015-02-12 Under helgen kommer det arbetas på ett lagringsproblem, vilket kan medföra vissa driftstörningar i s

  På grund av problem med ett lagringsskåp som genererar fel under de senaste veckorna, ska flytt av karttjänster till nytt lagringsskåp göras i helgen, 13/2 – 15/2 (Fillagringen flyttas kontinuerligt under kvällar och helger). Detta kan innebära kortare driftsstörningar i systemet.

 • Ny hjälp i kartan 2015-01-22 Nu finns en flik till vänster i kartan med svar på de vanligaste frågorna.

  Här kan du till exempel få svar på var du kan hitta åtgärder eller de senaste statusklassningarna. Klicka på fliken så fälls den ut och klicka på frågan så får du svaret.

  Om du behöver ytterligare svar är du välkommen att kontakta VISS support på viss_support@lansstyrelsen.se

 • Support under Jul-Nyår 2014-12-22 Under jul- och nyårs helgerna kommer viss-support och webmaster-viss vara obemannade. Frågor kommer
 • Lämna synpunkter i VISS 2014-12-16 Fram till den 5 maj 2015 pågår samråd.

  I puffen på startsidan -  "Lämna synpunkter i VISS" kommer du till formuläret för att lämna synpunkter.

  Om du har synpunkter/kommentarer på enskilda/flera vattenförekomster kan du lämna dessa direkt på vattenförekomsten i VISS. Genom att söka upp den/de vattenförekomster som du vill kommentera, kopplas dina kommentarer till just den vattenförekomsten.

  synpunktsbild(1).jpg

  Läs mer om samrådet på vattenmyndigheternas webbplats. 

 • VISS uppdateras 2014-12-08 Torsdagden 11 december uppdateras VISS mellan klockan 8:00 och 9.00.
 • Uppdateringar i kartan 2014-11-21 Igår uppdaterades kartorna, bl.a. kan man nu välja att visa kemisk status i enkla kartan.

  I enkla kartan har kemisk status och kemisk status (exklusive kvicksilver) lagts till i lagerlistan. Alla lager i enkla kartan visar den senast gjorda klassningen från maj 2010 och framåt. Vill man se äldre klassningar måste man använda den avancerade kartan (fliken Karta).

  Båda kartorna har en korrigerad symbolik för ekologisk status då de nya klassningarna av kraftigt modifierade vatten medförde att några vatten visades felaktigt. Detta är nu åtgärdat. 

  Nu finns länkar till åtgärdsområdena i VISS med i lagret ”Åtgärdsområden vattenförvaltningen” som hittas i båda kartorna. I avancerade kartan finns lagret i gruppen ”Administrativa områden”.

  HELCOM har uppdaterade karttjänster och istället för en tjänst så är de nu uppdelade i 6 olika tjänster. De finns i avancerade kartan under gruppen ”Karttjänster” (WMS). 

   

 • Begränsad support 2014-11-19 Den 24-25 november är VISS supporten begränsad eftersom personalen har verksamhetsplanering.
 • VISS uppdateras 2014-11-19 Fredagen den 21 november uppdateras VISS mellan klockan 8:00 och 9.00.
 • Redigera Miljöövervakning i VISS 2014-11-10 Vi erbjuder fem Live-visningspass de närmaste veckorna för dig som arbetar på Länsstyrelsen och som

  Målgrupp

  Länsstyrelsehandläggare som skall redigera miljöövervakning i VISS.

  Utbildningens innehåll

  Skapa och redigera övervakningsstationer, övervakningsprogram och undersökningar i VISS.

  Gå till VISS-Hjälps webbutbildningar för anmälan.

  Följande datum finns att välja på:

  Tisdag 18/11 kl 10.00-11.30

  Torsdag 20/11 kl 10.00-11.30

  Onsdag 26/11 kl. 10.00-11.30

  Fredag 28/11 kl 10.00-11.30

  Torsdag 4/12 10.00-11.30

 • VISS uppdateras 30/10 2014-10-27

  Detta kommer innebära att VISS kommer ligga nere mellan 8.00-9.00 på torsdag 30/10.

  VISStest kommer att uppdateras på tisdag 8.00-9.00 den 28/10.

 • Nytt i VISS 2014-10-09 Välkommen att surfa runt i nya VISS! Det är framför allt layouten som vi har förbättrat.

  I stort sett alla sidor har fått ny design och ett mer konsekvent upplägg. Toppen på  sidorna har fått en mer sammanhållen information. Toppen följer även med när man scrollar neråt så att man vet vilken sidan är på. I högerspalten kommer det också att finnas snabblänkar till olika sökningar - till exempel vatten i en kommun eller statistik för en kommun som vattnet ligger i.


  Fler nyheter:

  Läs mer om bakgrunden till gränssnittsprojektet.

 • VISS uppdateras 9/10 2014-10-08

  Detta kommer innebära att VISS inte är åtkomlig mellan klockan 8.00-9.00 torsdagen den 9 oktober. Under torsdagen sker också en del inställningar som kan göra att VISS ser lite annorlunda ut under delar av dagen.

 • Begränsad support 2014-07-17

  Under veckorna 30-32 har VISS begränsad support så en del ärenden kan ta längre tid.

  Ha en skön sommar!

  VISS administratörerna

 • Förändringar i VISS - första uppdatering är gjord! 2014-06-12

  Just nu pågår ett arbete med att förbättra VISS för dig som användare. Några av förändringarna som har skett idag, presenteras nedan. Kom gärna med synpunkter! 

  Flikarna i toppmenyn

  Startfliken tas bort. Du kan istället komma tillbaka till startsidan genom att klicka på VISS-loggan. Vi håller på att se över flikarna i toppmenyn (Start, Karta, Uttag, Om VISS). Under hösten satsar vi på att lägga till nya flikar så att det ska bli lättare att hitta det du söker.

  dump1(1).jpg

  Sökfunktionen

  Träfflistan på snabbsöksfunktionen har fått ett tydligare utseende, den kommer att utvecklas vidare under året.

  dump2.jpg

  Avancerad sök har förändrat utseende för att det ska vara mer överskådligt. Annars är informationen densamma. Under fliken åtgärdsbibliotek går det att söka allmän information om vilka sorters åtgärdskategorier som vattenförvaltningen jobbar med. Under fliken åtgärder kan du söka efter faktiska åtgärder som planeras, genomförs eller är möjliga att genomföra.

  dump3.jpg

  Områdesstatistik

  Numera finns en karta som visar området.

  dump4.jpg

  Uttag – när du ska hämta data från VISS

  Informationen under fliken Uttag har fått ett tydligare utseende. När du ska exportera kommer det att vara tydligare vilka val du kan göra. Det kommer även finnas möjlighet att ladda upp en lista med ID-nummer för att exportera ut de valda objekten.

  dump5.jpg

  Karta

  Vill du söka efter närmaste vatten via din mobil är detta nu möjligt. Genom att klicka på fliken karta så får du upp en ny knapp där du kan få närmaste vatten via mobilens GPS. Här visas en skärmdump hur det ser ut in din mobil:

  dump6.jpg

  VISS-Hjälp och övriga hjälpsystem

  När du behöver veta mer om ord och begrepp som finns i VISS, ska det bli enklare att hitta till VISS-Hjälp. Till VISS-Hjälp kommer du  genom att klicka på frågetecknet som står i anslutning till det begrepp du vill veta mer om. Då kommer du direkt till rätt sida i VISS-Hjälp. Du kan även komma till VISS-Hjälp om du går till fliken Om VISS.

  Det kommer även att finnas en hjälpikon i form av ett i med kortfattad information. Det är bara att klicka på i:et, så dyker texten upp direkt i VISS.

  Länk till VISS-Hjälp.

  För dig som är inloggad och arbetar med innehållet i VISS

  Ny och tydligare design under fliken Insättning och de sidor som ligger där.

  Bedömningar har bytt namn till statusklassningar.

  Dump7.jpg

  Har ni synpunkter på de förändringar som har gjorts, tar vi tacksamt emot dem.
  Vi gör ju detta för er skull, så då är det bra att veta vad ni tycker om det!

  Nästa planerade uppdatering kommer troligen ske någon gång i september/oktober.

   

  Vänliga hälsningar

  VISS Center

  Kontakt: viss_support@lansstyrelsen.se

   

   

 • Förändringar i VISS 2014-06-11

  Just nu pågår ett arbete med att förbättra VISS för dig som användare. Några av förändringarna sker succesivt under dagen den 12 juni. Det är mest utseendemässiga förändringar som ska göra det enklare för dig som användare att hitta det du söker. Mer information om förändringarna som gjorts kommer under morgondagen.

 • Nya funktioner på områdesstatistik 2014-05-02

  Under områdesstatistik är det nu möjligt att se statistik på miljöproblem och påverkanskällor. Här finns sökfunktionen: http://viss.lansstyrelsen.se/Search.aspx?searchType=Areas

  Vill du exportera andra parametrar - gå till uttag - statistikexporter: http://viss.lansstyrelsen.se/Exports.aspx?pluginType=StatisticExport&pluginGuid=01E8EEA2-8F6F-4424-B195-74B949C47238

 • Nyheter i VISS-kartan 2014-04-17

  VISS-kartan har uppdaterats och gruppen Senaste klassningar har bytt namn till Statusklassningar och bedömningar 2010-2015. I gruppen visas nu endast klassningar som lagts in under den här cykeln av vattenförvaltningen. I Statusklassningar och bedömningar 2010-2015 finns nu även grupper som visar tillförlitlighet för kemisk och ekologisk status samt påverkanskällor.

  Gruppen Åtgärder och påverkan har uppdaterats så att Åtgärder i VISS har fått en förbättrad symbologi. Åtgärdsplatser och effektplatser är nu grupperade på åtgärdskategorier samt om det är möjliga, planerade eller genomförda åtgärder som visas.

  Under Administrativa områden finns län tillagt som ett eget skikt som går att tända och släcka i
  kartan.

  / VISS-administratörerna

 • Uppdatering 4/5 2014-03-04

  Mellan 8.00-9.00 kommer vi uppdatera VISS och VISStest.

  Så vissa strörninga kan ske under denna period.

   

  /VISSadministratöerna

 • Drifstörningar ikväll! 2014-01-30

  Ikväll mellan kl 20.00 och 22.00 kan det vara mindre driftsstörningar i VISS pga uppdateringar

  /VISSadministratörerna

 • Webbutbildning om hur importmallen fungerar för MKN 2014-01-28

  Lär dig hur importmallen för Miljökvalitetsnormer (MKN) fungerar rent tekniskt. Vi erbjuder tre tillfällen via lync, den 6/2, den 11/2 och den 12/2

  Utbildningen vänder sig till dig som arbetar på beredningssekretariat eller en Vatttenmyndighet.

  Gå in på VISS-Hjälpen för mer information och anmälan.

   

 • Viktig inforamation! 2014-01-27

  På onsdag 29/1 mellan kl 8.00 och 10.00 kommer VISS vara nere pga hårdvara och mjukvare uppdateringar.

  VISS-administratörerna

 • Geografiska regioner i kartan 2014-01-27

  Nu finns det ett nytt skikt i kartan under gruppen Typindelning som heter SGU Geografiska regioner.

  Det visar områden med likartade storskaliga naturförutsättningar vad gäller berggrundens beskaffenhet och jordarternas egenskaper.

  / VISS-administratörerna

 • Finska klassningar i kartan 2013-12-09

  Nu går det att se finska klassningar i VISS-kartan!

  Det finns två nya grupper i kartan som visar ekologisk status för ytvatten och riskbedömning för grundvatten från Finland. Än så länge är legenderna på finska, men färgerna för klassningarna har likadan uppbyggnad som de svenska. Tjänsterna finns i gruppen "Karttjänster (WMS)" och ligger nedanför de norska i kartan.

  Datat som visas är alltid aktuellt då det är WMS-tjänster som nyttjas. En nackdel är att det inte går att söka i tjänsterna på det sätt som man kan göra i vanliga lager såsom t.ex. i de svenska klassningarna. Men det går att infoklicka i lagren, informationen är dock på finska.

 • Viktig information om inte kartan startar 2013-12-04

  Igår kväll den 3/12 byttes bakgrundskartan ut i VISS.  Om du får ett långt felmeddelande när du försöker starta kartan måste du rensa webbläsarens cache, det behöver endast göras en gång.

  Om du har Internet Explorer trycker du F12, sedan klickar du på "Cache" och därefter "Rensa webbläsarens cache för domänen". Klicka på Ja, stäng med F12 igen och starta om webbläsaren.     

  Om du har Chrome klickar du "Ctrl-H", klicka "Ta bort webbinformation" och i det nya fönstret fungerar de förvalda kryssen - klicka "Rensa webbinformation"

  För övriga webbläsare görs motsvarande rensning av cachen, se webbläsarens hjälp.      

 • Byte av bakgrundskarta idag efter kl 17 - äntligen! 2013-12-03

  Idag den 3/12 efter kl 17 kommer bakgrundkartan i stora kartan (fliken Karta) att ersättas med en ny och uppdaterad karttjänst från Lantmäteriet. Tjänsten ger tillgång till en topografisk webbkarta som är anpassad för skärmvisning. Kartinformationen visas med en harmoniserad kartografi mellan skalorna. Enligt LM uppdateras skalområden upp till 1:20 000 minst dygnsvis och skalområden över 1:20 000 uppdateras minst kvartalsvis. Läs mer på LM sidor om tjänsten, där finns produktbeskrivning samt teckenförklaring.  

  En stor fördel med denna bakgrundskarta är att den visar gränsområdena mellan Sverige, Norge och Finland på ett bättre sätt. Detta gör att WMS-tjänsterna från våra grannländer fungerar betydligt bättre. 

  Den "lilla kartan" som visas när man t.ex. söker och visar en vattenförekomst kommer också att uppdateras med den nya karttjänsten. Detta görs dock inte nu då det återstår några anpassningar som måste göras innan bytet kan göras. 

   

   

 • Dammregistret uppdaterat 2013-11-28

  Nu är Dammregistret från SMHI uppdaterat i VISS-kartan.
  Det ligger under gruppen Åtgärder och påverkan.

  / VISS-administratörerna

 • Hur mår våra vatten? 2013-11-28

  Inom EU genomför nu alla medlemsländer för andra gången statusklassningen. I november började länsstyrelserna att lägga in förslag på nya bedömningar av länens vatten i VISS.

  För att kunna ta vara på och skydda vårt vatten behöver vi kunskap. Vi behöver veta hur vattnet mår idag, vilken status vattnet har, men även vad som påverkar vattnet negativt och vad vi kan göra åt det. Statusklassningen är ett verktyg i detta arbete.

  Alla större sjöar och vattendrag och kustvatten kartläggs och klassas enligt en femgradig skala, från dålig till hög status.  Även grundvatten och kustvatten ingår i kartläggningen.

  De nya bedömningarna kommer att ligga som arbetsmaterial under 2014. De kommer bland annat att ligga till grund för det åtgärdsprogram som beslutas av vattendelegationen i december 2015. Under 2014 och 2015 kommer materialet samverkas och samrådas med alla som berörs.

  Om du vill se de fastställda och gällande bedömningarna från 2009 kan du i VISS för respektive parameter klicka på förstoringsglaset till höger om bedömningen och gå in under tidigare motiveringar.

  I kartan i VISS kan du välja mellan att visa ”Senaste klassningar och bedömningar” eller ”Miljökvalitetsnormer och klassningar, beslutade 2009”.

 • Spara som pdf 2013-11-20

  Nu har den "gamla" formatet spara som pdf tagits bort och ersatts helt
  av den som funnits ett tag som beta. Detta beror på att en del saker inte kom
  ut i den gamla pdf rapporten och den skulle ändå avvecklas.

  /VISS-administratörerna  

 • Potentiellt föreorenade områden 2013-11-06

  Nu finns potentiellt förorenade områden i VISSkartan. Man i hittar kartlagret under gruppen Åtgärder och Påverkan. Lagret heter Lst Potentiellt förorenade områden.

  /VISS administratörerna

 • Värdefulla vatten i VISSkartan 2013-11-06

  Nu finns Värdefulla vatten i VISSkartan. Dessa finns under rubriken Värdefulla vatten HaV (WMS)

   

  /VISS administratörerna

 • Förändring på export 2013-11-06

  På vatten exporten XVII-Statusbedömninssammanställning så har vi plockat bort miljöproblem och påverkanskällor pga att de var felaktiga. Men de kommer åter att finnas att få ut den efter uppdateringen den 14/11 och då med den nya strukturen.

  /VISS-administratörerna

 • Arbetet med att lägga in åtgärder i VISS är i gång! 2013-10-29

  Nu har arbetet med att lägga in åtgärder i VISS påbörjats. Länsstyrelserna har i uppdrag att ta fram detta som underlag för de kommande åtgärderna. Åtgärdsunderlaget ska vara till stöd i arbetet med vattenförvaltningen och den regionala åtgärdsplaneringen. På vattenmyndigheternas webbplats kan du läsa mer om åtgärder. Här finns även en praktisk handledning av och teknisk dokumentation över åtgärdsplaneringen i VISS. Länk till vattenmyndigheternas sida om åtgärder.

 • Utbildningar om åtgärdshantering i VISS 2013-10-29

  Kursen vänder sig till handläggare på länsstyrelserna och vattenmyndigheterna som ska arbeta med åtgärder och åtgärdsprogram.

  Vi visar hur du registrerar en åtgärd manuellt och hur du importerar åtgärder och ändrar i åtgärder som finns. Du kommer även att lära dig hur du kan markera åtgärder som ska vara med i ÅP-underlag, i åtgärdsprogrammet med mera.

  För att kunna vara med på ett utbildningspass krävs att du har Lync och ett headset till din dator.  Alla pass är kostnadsfria.

  Mer information och anmälan finns på VISS-Hjälp.

 • Driftstörningar VISS-kartan under helgen 12-13/10 2013-10-11

  Under lördag-söndag 12-13/10 kommer IT-enheten att genomföra omfattande service på nätverket och det kan då uppkomma större eller mindre driftstörningar i VISS-kartan. 

 • Förändring på Områdesstatistiksidorna 2013-10-09

  På Områdesstatistik sidorna har man sett en översikt av miljöproblemen i det aktuella området. På grund av tekniskt ombyggnation så uppdateras inte miljöproblemen. I och med att statusklassningen pågår så väljer vi att ta bort denna information så att inte det blir visledande information. Vi kommer lägga tillbaka miljöproblem när vi har tekniskt fixat till det.

  VISS-administratörerna

 • Grundvatten arealer uppdaterade 2013-10-07

  Nu visar Grundvatten arealerna rätt och arealstatistiken blir nu rätt.

   

  VISS_administratörerna

 • Omstrukturering hydromorfologi 2013-09-11

  På grund av införandet av Havs och vattenmyndighetsnens nya bedömningsgrunder för hydromorfologi och lite tekniska begränsningar i VISS så kommer det se lite lustigt ut under de Hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna på sjöar, vattendrag, övergångsvatten och kustvatten de närmsta veckorna. Men vi åter kommer när strukturen är helt klar.

  VISS-administratörerna

 • Preliminära urbergsförekomster i kartan 2013-09-09

  Nu finns de preliminära urbergsförekomsterna i VISS-kartan under gruppen "Senaste klassningar och bedömningar".

  /VISS-administratörerna

 • Nytt skikt i VISS-kartan 2013-09-02

  Nu finns ett skikt med områden som är utpekade som riksintressen för skyddade vattendrag enligt 4 kap. 6 § miljöbalken i kartan. Det ligger under gruppen "Skyddade områden - miljöbalken".

 • Åtgärdsområden vatten i VISSkarta 2013-08-16

  Nu är Vattenmyndighternas Åtgärdsområden komplett över hela landet. Gränserna hittar ni i VISSkartan under rubriken "Administrativa områden"

  /VISS-administratörerna

 • Bättre information på Norska klassningar 2013-08-15

  I VISSkartan presenterar vi Norska statusklassningar under rubriken "Statusklassningar Norge (WMS)". Tjänsten är nu uppdaterad så att man får fram teckenförklarning och bättre attribut information när man klickar på infoknappen på ett objekt.

  /VISS-administratörerna

 • Fel areal på grundvatten 2013-07-05

  Vi har upptäckt att arealerna på grundvattenförekomsterna är felaktiga.

  Felet består i att värdena är i m2 och inte i km2 som det står. Så dela värdet med 1 000 000 så blir det rätt.

  Vi vet inte när vi kan sjustera detta men vi återkommer när det är åtgärdat.

  texten uppdaterad: 2013-07-05 kl. 09:00

  /VISS administratörerna

 • VISS öppna API 2013-06-28

  VISS API (Application Programming Interface)

  Nu finns VISS öppna API! Här kan man få ut i princip all information som finns i VISS på ett maskinläsbart sätt som kan användas i andra applikationer.

  Mer information hur man gör finns på API sidan www.viss.lansstyrelsen.se/api

  Här kan du läsa mer om villkor för användning.

 • Nya grundvatten i VISS 2013-06-27

  Preliminära Sand och grus grundvattenförekomsterna går nu att söka ut i databasen (har funnits i kartan ett tag) 170 st

  Preliminära kristalint berg finns nu i databasen och går nu att sök ut men finns inte i kartan ännu 139 st. Vi återkommer när de finns i kartan

  /VISS-administratörerna

 • Anlagda våtmarker i kartan 2013-06-12

  Under gruppen Åtgärder och Påverkan finns nu anlagda våtmarker från SMHI tillgängligt. Läs mer om våtmarkerna på SMHI:s sidor: http://vattenweb.smhi.se/wetlands/

 • Vad tycker du om VISS? 2013-06-11

  Vi genomför nu en undersökning av du tycker om VISS. I VISS finns mycket information på olika nivåer. Många människor är inne i systemet och söker information av olika anledningar. Därför är det viktigt för oss att veta hur just du upplever systemet. Vi behöver din hjälp för att bli bättre!

  Länk till enkät: https://docs.google.com/forms/d/1Av-D3c-psnmpZVf9l9Hrde1EyrO9dOpOj6CmzuDGTA8/viewform

   

   

 • Nyheter VISS-kartan 2013-04-04

  Ett nytt lager - badvattendirektivet finns tillgängligt under gruppen "Övervakningsstationer - Skyddade områden". Det är EU-bad som visas, i Sverige räknas bad med mer än 75-100 badande per dag som EU-bad. Läs mer på http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se/. Baden finns också tillgängliga i WMS-tjänsten med övervakningsstationer, adressen finns på sidan  http://gis.lst.se/lstgis/wms.asp

  Under gruppen Åtgärder och Påverkan finns dammregistret från SMHI tillgängligt. Läs mer om registret på SMHI:s sidor: http://www.smhi.se/klimatdata/hydrologi/sjoar-och-vattendrag/ladda-ner-data-fran-svenskt-vattenarkiv-1.20127

   

 • Ev driftstörningar 5/4 efter kl 18 2013-04-03

  På grund av uppdatering av hårdvaran på en server på VISS på fredag 5/4 mellan 18:00 och 22.00. Under denna period kan det eventuellt uppstå drifstörningar.

  /Viss administratörerna

 • Se norska klassningar i kartan 2013-03-19

  Nu går det att se norska klassningar i VISS-kartan!

  Genom samarbete med Norges vassdrags- og energidirektorat är det nu möjligt att se statusklassningar direkt från det norska systemet Vann-net . Det finns också en ny tjänst ”Administrativa områden Norge (WMS)” som visar Norges indelningar i vannområde, vannregion samt vannregionmyndighet.

  Datat som visas är alltid aktuellt då det är WMS-tjänster som nyttjas. En nackdel är att det inte går att söka i tjänsterna på det sätt som man kan göra i vanliga lager såsom t.ex. i de svenska klassningarna.  Det går dock att infoklicka t.ex. en norsk sjö och genom att klicka på länken kan man se sjönamn mm.

  Vannnett.png

  Nitratkänsliga områden är uppdaterade

  Områden känsliga för växtnäringsläckage, dvs nitratkänsliga områden (finns under Skyddade områden enligt VFF) är uppdaterade enligt det nya beslutet från Jordbruksverket.  För att kunna jämföra med den gamla utbredningen finns den äldre versionen tillgänglig under det nya grupplagret  ”Äldre versioner av skyddade områden”.

  Nitrat.png

 • VISS får utvecklat referensbibliotek 2013-03-06

  Referensbiblioteket i VISS är en samling av referensdokument som används som stöd vid statusbedömningar, övervakning, åtgärdsplanering och åtgärdsbibliotek. Under början av året har det utvecklats en ny version av referensbiblioteket. Syftet är att förbättra sökfunktioner och användningen av referenserna. Med den nya versionen får biblioteket också ett enhetligt utseende.

   Några förändringar

  • Mer metadata om referensen i VISS.
  • Fler sökmöjligheter efter referenser i biblioteket i VISS.
  • En ny importmall tas fram för att förenkla inmatningen.
  • Vissa fält blir obligatoriska att fylla i.
  • Olika grupper får olika behörighet att redigera referenserna.
  • En varningsfunktion utvecklas som innebär att användaren får en varning om man försöker lägga in en referens som redan är inlagd. Man får också ett varningsmeddelande om man vill ta bort en referens som används i en klassning eller på annat sätt i VISS.
 • VISS avstängt 28/3 2013-03-06

  Under torsdagen 28/3 mellan 08:00 och 09:00 kommer VISS att vara avstängt då det genomförs en uppdatering av VISS. Vi ber om ursäkt för de ev störningar som detta innebär.

 • VISS-utbildningar på YouTube 2013-02-15

  Vattenmyndigheterna i samverkan har startat en Youtube- kanal där filmer från bland annat VISS-utbildningar kommer att läggas ut.

  Förutom VISS-utbildningarna kommer du även att hitta informationsfilmer om olika delar av vattenförvaltningen på kanalen.

  Vi hoppas på detta sätt kunna hjälpa och inspirera fler i arbetet med vattenförvaltningen.

  Direktlänk till sidan för Vattenmyndigheterna i samverkan på YouTube.

 • HELCOM WMS-tjänst i drift 2013-02-05

  Nu fungerar HELCOMS WMS-tjänst åter i VISS-kartan. Vi beklagar att det har varit problem med tjänsten. 

 • Vadringshinder för fisk i VISSkartan 2013-02-04

  Kartskikten finns under rubriken ”Åtgärder och Påverkan”, Lst Biotopkartering Vandringshinder och Lst Biotopkartering Vandringshinder för öring. Kartlagren visar vandringshinder som karterats vid biotopkarteringar (Biotopkartering - vattendrag, Länsstyrelsen i Jönköping Meddelande 2002:55) eller någon typ av vandringshinderkartering. Kartlagrena innehåller samma objekt men visar dem med lite olika skärning. Vandringshinder visar vilken typ av vandringshinder det är och vandringshinder för öring visar den bedömda möjligheten för öring att passera hindret (uppdelat på naturliga och artificiella vandringshinder). Skikten uppdateras just nu en gång i veckan med information från den Nationella Biotopkarteringsdatabasen.

  Vandringshindren finns även som WMS-tjänst. Adressen till tjänsten hittar ni på http://www.gis.lst.se/lstgis/wms.asp

   

  Observera följande vid användning:

  • Kartlagret är under uppbyggnad. Arbetet med att få in mer data i den nationella databasen pågår, och det finns vandringshinder även i de län där det idag är blankt. Det kan även finnas ytterligare hinder i vattendrag som inte karterats överhuvudtaget.
  • Genom att klicka på ett objekt med infosök får man fram all data som finns i databasen om just det objektet. Den direktlänk till databasen som finns för varje objekt fungerar för närvarande endast för användare på Länsstyrelserna. 

   

 • Övervakningsstationer som WMS-tjänst 2013-02-04

  Nu finns VISS övervakningsstationer som en WMS-tjänst.

  Adressen  till tjänsten hittar ni på http://www.gis.lst.se/lstgis/wms.asp

   

 • VISS uppdatering 1/2 2013-01-31

  Fredagen 1/2 mellan 08.00 och 09.00 kommer VISS att vara nere pga en uppdatering.

 • HELCOM bugg i VISSkartan 2013-01-09

  För närvarande (9/1) fungerar inte WMS-tjänsten HELCOM (WMS) i VISS-kartan. HELCOM:s kansli arbetar med att försöka lösa problemet, de uppskattar att tjänsten kan vara i drift igen någon gång under nästa vecka. Vi beklagar detta och hoppas på en snabb lösning.

 • Kan du inte gå in på ett vatten? 2012-12-17

  Har du råkat ut för att du har klickat på det vattnet du var intresserad av och sedan inte kommit till det utan fått upp ett felmeddeladne istället. Då är du inte ensam.

  Under helgen har kommunikationen mellan hemsidan och servern varit väldigt dålig. Vi kommer att undersöka detta och försöka lösa problemet under dagen. Både hemsidan och servern fungerar och om du klickar på vattnet igen så brukar du komma in.

 • Nya skikt för åtgärder och påverkan i VISS-kartan 2012-08-20

  Vatteninformationssystem Sverige (VISS) har fått två nya kartskikt under rubriken ”Åtgärder och Påverkan”, LST Åtgärder i Vatten och LST Åtgärder i Vatten – Fiskvägar. 

  Nya lager för åtgärder i VISS

  Uppdateringarna gör det möjligt att i VISS-kartan peka ut områden där det genomförts åtgärder i vatten och visar främst fysiska åtgärder. Skikten uppdateras just nu en gång i veckan med information från Havs och Vattenmyndigheten och Länsstyrelsernas databas Åtgärder i vatten och kommer under hösten att uppdateras oftare.

  Genom att välja en av ovanstående kategorier kan du få fram sökresultat med bland annat information om fiskutsättningar, hydrologiska restaureringar, biotopvårdsåtgärder och fiskvägar av olika slag.

  Bild ifrån VISS-kartan som visar teckenförklaring för Åtgärdsskikt

  Har du frågor kring användningen - kontakta VISS.

 • Miljöövervakning i vatten nu ännu bättre i VISS-kartan 2012-07-09

  I Vatteninformationssystem Svergie (VISS) har länsstyrelserna och nationella datavärdar kvalitetssäkrat och uppdaterat nästan 20 000 övervakningsstationer i både grundvatten, sjöar, vattendrag och kust. Uppdateringarna har gjort det möjligt att i VISS-kartan visa vad som övervakas på vilka stationer, vilket som ingår i internationell rapportering med mera.

   Bild från VISS-kartan, visar biologisk övervakning

  Du kan välja utifrån vilken kategori du vill visa upp stationerna. Ett exempel: du som är mest intresserad av biologiska kvalitetsfaktorer kan välja den gruppen och då bara visa vilka stationer som mäter makrofyter, bottenfauna, växtplankton etc. Se sidan övervakningssation i VISS. (expandera ”Övervakning”-> ”Övervakningsstationer” -> ”Övervakningsstationer kvalitetsfaktorer”->”Biologiska kvalitetsfaktorer”.

   Bild från VISS-kartan, visar legend för övervakning

  Eftersom en station kan genomföra mätningar med olika syften kan en station finnas med flera gånger i kartan. För att se de olika mätningarna som görs på en station kan du behöva tända och släcka de olika lagren i VISS.

  Kategorierna för övervakningsstationerna är:

  • Kvalitetsfaktorer, kemiska, biologiska och fysikalisk kemiska
  • Vattenkategorier
  • Skyddade områden
  • Internationell rapportering

  Varje kategori har ett eget lagerskikt. Man kan även se provtagningsstationer som är inaktiva.

   

  Har du frågor kring användningen – kontakta VISS.

 • Lyssna på VISS 2012-06-26

  Från fredag 29 juni är det möjligt att få texter på VISS upplästa genom lyssnatjänsten SpeakIT (Insipio). Detta är ett första beta-test av tjänsten som kan bli en permanent tjänst i VISS. Ni som prövar tjänsten får gärna komma med synpunkter om hur det fungerar för er och om det är något som underlättat ert besök på VISS. Synpunkter kan skickas till viss_support@lansstyrelsen.se
  SpeakIT hittar du i vänstra delen av menyn längst upp på varje sida, där står det ”lyssna” och en liten högtalarsymbol.

  Tjänsten SpeakIT tillhandahålls av Insipio och är en lösning som inte kräver att användarna laddar ner eller installerar någon programvara eller plugin till sin webbläsare. Tjänsten fungerar på alla datorer som har en internetförbildelse och ljudkort med högtalare.

 • Åtgärdsområden i kartan 2012-04-27

  Vattenmyndigheternas åtgärdsområden finns nu som ett kartskikt i stora kartan. De hittas under Administrativa områden.

 • Uppdatering av VISS v15 2012-04-02

  Torsdag 12/4, 08:00 - 09:00 kommer VISS att uppdateras med de senaste tekniska utvecklingarna.

  Under denna tid kan systemet och funktioner i VISS inte vara tillgängliga, men störningarna bör vara korta.

  /Viss-C

 • Förändringar i Vattenkartan 2012-03-26

  Från och med den 27/3 kommer Ortofoton inte längre att finnas tillgängliga på VISS-kartan. Inzoomningen kommer att vara begränsad till skala 1:10 000.

  Detta beror på att Lantmäteriet har konstaterat att bland annat länsstyrelserna i vissa av sina externa tjänster tillhandahåller upphovsrättsskyddat material utöver vad licensen medger. Länsstyrelsens IT-enhet har därför sett det nödvändigt att göra en översyn av befintliga tjänster. Därav ovanstående förändringar i VISS-kartan

 • Nytt på vattensidan - MKN synligt 2012-02-28


  När du klickat dig in på en vattenförekomst så kommer nu Miljökvalitetsnormen (MKN) för vattnet att synas. Förut dök den först upp i "visa allt vyn".
   
  Vill du se mer data, klicka på knapparna "visa allt" som finns uppe till höger och längst ner till vänster på sidan.

 • Statistikexporter - problem 2012-02-17

  Under helgen 2012-02-18 till 2012-02-19 är det inte säkert att statistikexporterna för Land kommer att fungera till 100%. Detta då vi behöver göra uppdateringar av denna del pga tekniska problem.

  För mindre geografiska områden (tex Län, kommun, distrikt) ska det fungera utan problem.

 • Server underhåll 2012-01-26

  Antingen på fredag 27/1 eller måndag den 30/1 mellan kl 07.30-08.00 kommer det ske lite serveruppdateringar. Så då kan VISS bete sig lite konstigt.

  MVH

  VISS-administratörerna

 • Utbildningar i VISS 2012-01-20

  I mars under veckorna 11, 12 och 13 erbjuder vi en rad olika utbildningar i VISS för dig som arbetar på Länsstyrelsen. Passa på att uppdatera och fyll på dina kunskaper om VISS! Här kan du anmäla dig och läsa mer om de olika passen.

 • Uppdatering på torsdag 2012-01-18

  Torsdag 19/1 kommer vi att uppdatera VISS mellan 8.00-9.00. Så vissa störninga kan ske under denna tid.

  Hälsningar

  VISS-administratörerna

 • Informationsmaterial om VISS 2012-01-04

  Nu finns alla broschyrer, handledningar och foldrar om VISS samlade under filken Om VISS - informationsmaterial för att du som besökare lätt ska kunna hitta det.

  Länk till sidan med informationsmaterialet.

 • Uppdaterad handledning 2011-12-29
 • Nytt data i kartan 2011-12-02

  Nu finns det norska bakgrundskartor och data från HELCOM i kartan. Båda är WMS-tjänster vilket gör att man bara kan titta på data ej infoklicka eller få fram någon legend.

 • Uppdatering på fredag 25/11 2011-11-23

  Fredag 25/11 mellan 8:00 - 9:00 kan det vara problem att komma åt VISS då det sker uppdateringar av systemet.

  I uppdateringarna så kommer det ske förändringar för bla:

  Områdesstatistik. En förändrad sida med nya grafer som komplement till tabellerna med möjlighet att få ut sammanvägd statistik för ytvatten. Statistikexporterna ligger numera under uttag.

  Exporter av övervakningsdata. Antalet exporter och hur de fungerar har gjorts om.

 • Driftstörningar i kartan 2011-10-18

  Efter uppdateringarna som skedde den 17/10 är det fortfarande vissa driftstörningar på kartan på vattensidorna. Vi jobbar med det och hoppas problemet snart är löst.

  MVH

  VISS-administratörerna

 • Drift stopp på förmiddagen 2011-10-17

  VISS och Kartjänsterna kommer vara ner under förmiddagen pga av en större uppdatering.

  Vi räknar med att allt är klart efter lunch.

  MVH

  VISS-administratörerna

 • 12/10 uppdatering av VISS 2011-10-11

  Under förmiddagen den 12/10 kommer VISS att uppdateras och sidan kan vara tillfälligt nere.

  Mindre buggrättningar.

  MVH

  VISS-administratörerna

 • Störningar på VISS-Hjälp 10/9 2011-09-07

  Lst IT har servicehelg, vilket innebär att VISS-Hjälp inte kommer att fungera optimalt på lördag mellan kolckan 14 och 18.

 • Hur varm är din badplats? 2011-07-01

  Badplatsen
  I VISS testas nu tjänsten Badplatser, där man kan se vilken kvalitet och temperatur som är uppmätts på badplatser runtom i landet. Informationen har kunnat bli möjlig tack vare Naturvårdsverket, Smittskyddsinstitutet och Sveriges kommuner.

  Källa: http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se

 • Ny uppdatering gör VISS ännu bättre! 2011-07-01
  • Snabbsöken via förstasidan har förbättrats och ger fler och bättre sökträffar.
  •  På Natura 2000 områden under sidorna för skyddade områden så finns det nu en länk i rubriken till ViC natur med mer information om området.
  • Under fliken Övervakningsprogram kan man nu filtrera om man bara vill veta vilka stationer eller undersökningar som görs i ett visst område, till exempel kommun eller län.
  • Snabbfliken genvägar är borttagen på kartfliken för att den försvårade navigeringen.
  • På Uttagssidan har ett antal exporter gjorts om och fler möjligheter att filtrera har tillkommit, främst på miljöövervakingsdelen.
  • På provtagningsstations sidan kan man se om provtagningsstationen ligger i ett skyddat område rent fysikt.
 • Skärmbilder på exporter 2011-05-27

  Under Uttag -> Exporterabasdata ->Innehållsförteckning finns nu Skärmbilder på exporterna. Dessa är till hjälp för dem som skall exportera för att kunna se hur den exporten kommer att se ut som man väljer.

 • Senaste uppdateringar i VISS 2011-05-09
  • Sidan för områdesstatistik har fått ny layout.
  • Träfflistan på snabbsök kommer numera i bokstavsordning.
  • Du kan välja att sortera träfflistan efter rubrikerna.
  • Referensregistret är rensat på dubletter.
 • WMS-tjänster 2011-03-31

  Nu finns vattenförekomsterna med utvalda klassningar från VISS tillgängliga som wms-tjänster. Det finns fem olika tjänster och det är Statusklassningar, Kvalitetsfaktorer, Miljökvalitetsnormer, Miljöproblem samt Riskklassningar. Mer information finns på http://www.gis.lst.se/lstgis/wms.asp

 • Nya VISS är uppe 2011-03-22

  8:30 den 22/3 bytte VISS utseende till det som ni nu ser.

  Vi hoppas att det ger ett enklare, snyggare och mer användarvänligt utseende.

 • Uppdaterad miljöövervakningsinformation 2011-03-21

  Länsstyrelserna och de nationella datavärdarna lägger ner ett stort arbete på att uppdatera och kvalitetssäkra miljöövervakningsinformationen i VISS. De flesta länsstyrelser är färdiga med sitt arbete och de nationella datavärdarna håller på som bäst. Miljöövervakningen är nu registrerad på samma sätt som i andra nationella register. Det finns för närvarande 348 övervakningsprogram registrerade i VISS. Ungefär 60 % av dessa är för recipientkontroll i någon form och 30 % för regional miljöövervakning.

 • VISS stänger 18/3 2011-03-09
  Fredagen den 18/3 kommer VISS att stängas för redigering och vara stäng fram till 22/3. Detta innebär att ingen ny data eller klassningar kommer kunna läggas till. Söka och titta i VISS kommer att fungera som innan. Detta för att vi ska kunna föra över data till det nya systemet som lanseras den 22/3.
 • Nytt VISS ger dig mer! 2011-02-15
  På Världsvattendagen den 22 mars lanseras en ny version av VISS. Förutom ett snyggare utseende har systemet utvecklats för dig som användare. Bland annat kommer du att kunna skapa en egen profil med genvägar till dina favoritvattendrag, GIS-tjänsten Vattenkartan blir integrerad och exporten av data förenklas. Vi ser fram emot våren och nya VISS!
 • Kvalitetssäkring av miljöövervaking 2010-10-29
  Under en period i höst kommer miljöövervakningsdelen att försvinna i VISS och Vattenkartan, på grund av att det genomförs ett omfattande kvalitetssäkringsarbete på övervakningsmaterialet. Vi kommer medela när vi anser att Miljöövervaking är kvalitetssäkrad. VISS-Center
 • Nytt infomaterial! 2010-10-06
  VISS och Vattenkartan är under ständig utveckling och just nu sker en hel del stora förändringar usteende- och sökmässigt. Därför har vi valt att avvakta med att ta fram utbildningspaket till Vattenkartan och VISS. till Fram till dess finns följande material att hämta hem från Vattenmyndigheternas hemsida: Allt om ditt vatten En kortfattad broschyr om vad VISS är och vad man kan hitta för information i VISS. Målgrupp: En bred allmänhet. Folk som inte vet något om VISS, men gärna vill veta mer. Format: A5, 4 sidor. Hitta ditt vatten - en handledning Denna folder ger en handledning i hur man söker i Vattenkartan och VISS och vad man kan hitta för information där. Målgrupp: Nya användare som ska jobba i VISS och Vattenkartan och vill ha en introduktion i systemet. Även gamla användare kan ha viss nytta av detta material, eftersom det har skett en del förändringar. Format: A4, 8 sidor. VattenInformationsSystem Sverige - VISS. En manual för att söka information om vatten. Detta är en teknisk manual i hur du söker i VISS. Manualen håller på att uppdateras med nya skärmdumpar och kommer snart att finnas på Vattenmyndigheternas hemsida att ladda hem. Målgrupp: Alla som arbetar dagligen i VISS. Format: A4 cirka 40 sidor Allt material hittar du här: http://www.vattenmyndigheterna.se/vattenmyndigheten/Gis+och+kartor/viss.htm
 • Bugg exporter 2010-06-29
  Just nu så kraschar exporterna. Våra tekniker håller på att titta på det och vi uppdaterar så fort vi löst problemet. /VISS-Centrum
 • Nyheter i VISS 2010-06-24
  Sök enkelt - Visa resultat på karta har nu en Googel Maps karta. - I Googel Map kartan kan man kolla på Skyddade områden och statusklassningar genom att välja dessa i rulllistorna. Avancerat sök - Delområde har flyttats till rullistan Arbetsområde. Här kommer det troligen att komma fler typer av geografiska skärningar. - På Sök vatten sidan kan man göra ett urval om ett vatten ingår i ett skyddat område. - Ny Sökflik som för att söka ut skyddade områden och presentera dem. Vattendsidorna - Skyddade områden presenteras på ett nytt sätt. - MKN finns det uppgift om vilken områdestyp ett skyddat område är. - Parametern Allmän beskrivning kan ersättas med en tydligare Allmänbeskriving. - I Googel Map kartan kan man kolla på Skyddade områden och statusklassningar genom att välja dessa i rulllistorna. Verktyg-Exportera basdata - Miljökvlitetsnormer med miljöproblem finns nu som publik export. /VISS-Centrum
 • Uppdatering av VISS 2010-06-22
  Vi kommer idag att uppdatera VISS. Så det kommer vara ett stopp under eftermiddagen. Det är en hel del förändingar som manuellt måste korrigeras så därför kommer VISS se lite konstigt ut under några dagar till adminsitratörerna fixat till det. Tex kommer det finnas rubriker på engelska mm. MVH VISS-Center
 • Nyheter i viss 2010-03-23
  - Google maps - Sök enkelt, vattensidorna, mätpunktsidorna och Övervakningssidorna - Miljökvalitetsnormer-beslutsunderlag kan exporteras på verktyg-> exporterabasdata. - Områden - Parametermateris - Jämföra två parameter klassningar mot varandra - Miljökvalitetsnorm i pdf- exporten på vatten - I pdf exporten får man ut hela miljökvalitetsnormen.
 • Miljökvalitetsnormer i VISS 2009-12-17
  Nu finns Miljökvalitetsnormer(MKN) för alla vattenförekomster i Sverige i VISS. Dels finns de på vattenförekomst sidorna och dels kan man exportera ut dem i Excel via Verktyg->Exportera->Exporterabasdata->MKN /VISS-Center
 • Mätpunkter 2009-12-01
  I och med uppdateringen av vattenförekomster så har mätpunkter som hört till en borttagen eller delad vattenföekomst tappat sin vattentillhörighet. Så man behöver se över om det finns mätpunkter som skall kopplas om. /VISS-Center
 • Nya funktioner på Sök enkelt 2009-03-13
  Nu går det att få statistik på statusklassningen för ett Område. Man kan söka på kommun, län, huvudavrinningsområde, delområde, distriktsindelning och Vattenmyndighet. Tabellerna kan exportera ut till Excel. /VISS administratörerna
 • Planerat stopp 2009-02-11
  Torsdag 12/2 kommer det inte vara möjligt att nå VISS från 09:00 till ca 12:00. Detta beror på att vi kommer att flytta databasen till en ny server vilket innebär bättre prestanda i fortsättningen -Visscetrum
 • Nytt söksätt 2009-01-16
  I de fem tidigare vattendistrikt som har funnits har sex nya distrikt tillskapats så att det nu finns 11 distrikt. De nya distrikten är gemensamma distrikt med Finland och Norge. Tillföljd av detta har söksättet i VISS förändrats. Under Vattenmyndighet söker du på allt vatten som respektive Vattenmyndigheten ansvarar för även de vatten som ligger i de nya distrikten. Precis som tidigare kan du även söka på distrikt, län, kommun, huvudavrinningsområde, delområde, vattekategori och fritext
 • Nya Vattenförekomster 2008-12-08
  De nya vattenföreomsterna är nu inmatade i VISS. VISS-Centrum plockar ut de data som finns på de vattförekomster som skall bort och skickar dessa till berörda beredningsekritariat. Beredingskritariaten som har nya vattenförekomster klassar detta i en importfil och kontakter aktuell Vattenmyndighet för att importera klassningen.
 • Nytt distrikt 2008-12-08
  Det Internationella distriktet Glomma (Enningidalsälven 112, Kustområdet 112/113, Glomma 113) finns nu i VISS. Ansvarig myndighet är Västerhavet.
 • VISS Uppdaterat 2008-11-10
  VISS är nu uppdaterats. Mer information kommer om vad som är nytt.
 • VISS Uppdaterat 2008-10-14
  VISS är nu uppdaterat med en ny version. Versionen innhåller en del prestanda förbättringar samt den del andra små förändringar.
 • Klassningar i Vattenkartan 2008-06-23
  Det går nu återigen att se klassningar i Vattenkartan. Öppna Vattenkartan och välj en av flikarna där det står "Status/Risk XXX (VISS)" och klicka för de klassningar du är intresserad av. Klassningarna uppdateras varje natt från VISS.
 • Nya grundvattenförekomster 2008-06-19
  Grundvattenförekomster uppdaterade, nya tillagda och en del borttagna 3053 grundvattenförekomster finns nu för hela Sverige.
 • OBS! VISS-Handläggare 2008-04-22
  Nyheter på VISS finns som både publika och interna nyheter. De interna nyheterna är mer av teknisk karaktär t ex att importmallen är uppdaterad, buggar, nya parametrar osv. De interna nyheterna syns bara om man är inloggad. Så ta gärna som vana att logga in på första sidan och kolla om det finns några interna nyheter. Hälsningar VISS Administratörerna
 • VISS uppdateras 2008-03-19
  VISS uppdateradas till senaste versionen under eftermiddagen. De förändringar som gjorts är till stor del förändringar av gränssnitt, buggrättningar och optimeringar.
 • Sökproblem 2008-03-12
  Det har visat sig att sökningarna inte alltid fungerar. När man väljer t.ex. vattenkategori så "hänger" sig sidan, och den lilla "snurran" som visar att den jobbar verkar aldrig bli klar. Anledningen till detta är att sidan ligger sparad i de proxy-servrar som all trafik går igenom, och den sida som klienterna (användarna) får alltså inte stämmer överens med den sida som egentligen ligger på viss. Tyvärr är det inte mycket man kan göra åt detta, mer än att vänta på att proxy-servrarnas "cache" skall uppdateras vilket den gör automatiskt efter en viss tid. För att säkerställa att sidan inte ligger sparad hos de enskilda klienterna rekommenderas att man själv tömmer den inbyggda cachen i t.ex. Internet Explorer. Detta görs under menyn Verktyg. Välj "Internet alternativ" Där finns en knapp (i mitten av dialogen som visas upp) som heter med "Ta bort filer" i sektionen "Tillfälliga internetfiler" Om man klickar på denna knapp får man en fråga om man verkligen vill radera de tillfälliga filerna. Svara Ja på detta. I bekräftelserutan finns även en checkbox som heter "Ta bort allt offline innehåll" För säkerhets skull, genomför raderingen 2 gånger, en med checkboxen ikryssad och en utan.
 • VISS uppdaterades 2008-03-12
  VISS uppdaterades till senaste versionen. De förändringar som gjorts är till stor del förändringar av gränssnitt, buggrättningar och optimeringar.
 • Manual för VISS och Vattenkartan uppdaterad 2008-01-28
 • Nu går det att följa statusklassningen i vattenkartan! 2007-10-31
  Genom en direktkoppling mellan VISS och vattenkartan går det nu att se klassningar för ett urval av kvalitetsfaktorer under fliken "Status/risk". Observera att bedömningar som har statusen "Internt arbetsmaterial" inte syns i vattenkartan.
 • Grundvattenförekomster uppdaterade 2007-10-23
  Grundvattenförekomster uppdaterade och nya tillagda. 3435 grundvattenförekomster finns nu för hela Sverige
 • Nya id vattendrag 2007-06-26
  ID-sättning för vattendrag ändrad för de tre södra distrikten. Numera sätts ID utifrån centrumkoordinaten för vattendraget, inte utloppskoordinaten som tidigare. Den f.d. id-beteckningen kan hittas bl.a. i Vattenkartan för skiktet med vattendrag.
 • Nya delavrinningsområden 2007-06-20
  Nya delavrinningsområden från SMHI (tidigare 12984 st. - nu 17284 st.) inlagda i VISS och Vattenkartan.
 • VISS uppdaterad 2007-06-15
  VISS uppgraderad till ny version. Några förbättringar: - På varje vatten och station kan man dra ut en rapport på alla klassningar. - Personliga rättigheter är möjliga att se. - Exportera sökresultat till Excel. - Rättigheter att ändra på övervakningsprogram går att knyta till en eller flera personer. -Möjlighet att skapa områden baserat på delavrinningsområden och kustvattenförekomster för att sätta rättigheter och få rapporter.
 • Artikel 8 rapporterad 2007-03-22
  Sveriges rapportering till EU av artikel 8 enligt vattendirektivet (miljöövervakning i vatten) genomfördes direkt från VISS till WISE via en XML-export.
 • VISS i drift 2006-10-01